De cast van dansgroep SMART

In het theater: SMART

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het theater, dat is toch een plek waar alleen grijze mensen komen? Wees niet bang: er zijn zát voorstellingen die ook voor een jong publiek interessant zijn (en handig voor CKV!). Dit keer: de dansvoorstelling SMART, over statusupdates, likes en selfiesticks.

Het is nogal luidruchtig in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. In de foyer zitten enkele klassen uit de hoofdstad ongeduldig te wachten tot de voorstelling begint. De zaal mogen ze nog niet in: de leerlingen moeten hun smartphone eerst nog aanmelden bij het netwerk, zodat ze tijdens de voorstelling berichtjes kunnen sturen. 'Yes, hij doet 't!', roept een meisje enthousiast. 

Kolkende, digitale massa
Eenmaal verbonden lopen ze de zaal in, om op het podium te verzamelen. De MC van de avond (Vincent van der Velde) wil dat iedereen om hem heen loopt, met smartphone in de hand. Een kolkende, digitale massa raast over het toneel. 'Wat zien jullie er heerlijk uit!', zwetst de MC. 

Opeens gaat de muziek keihard: tijd om te dansen. Een enkeling begint gelijk te springen, de meerderheid kijkt verlangend naar de tribune: 'We hoefden toch alleen maar te kijken?'

De cast van dansgroep SMART

Oneindig veel ideetjes
Rustig achterover leunen, dat zit er niet in bij SMART. De vier dansers springen het publiek in om selfies te maken, halen je naar voren om mee te dansen of duiken in je Facebookpagina. De smartphone, dat is waar het in de dansvoorstelling om moet gaan, maar het blijft slechts een leeg omhulsel waar verschillende scènes aan worden opgehangen. Stuk voor stuk gaan ze over de digitale wereld. Die is, zo stellen de makers, 'oneindig groot'. Dat de dansers daarbij uiteindelijk in het niet vallen, is zonde: aan hun kwaliteiten ligt het niet.

De dans, ondersteund door opzwepende muziek en felle lichtprojecties, vormt een fijn tegenwicht voor de verschillende 'ideetjes' over het leven met een smartphone. De berichtjes uit de zaal vormen geen wezenlijk onderdeel van de voorstelling, dat verder opgevuld wordt met een rap over Instagram en een dramatisch moment, over een meisje dat verliefd wordt op haar Siri. SMART wil graag de vinger op de zere plek leggen: onze smartphone beheerst ons leven. De juiste plek wordt alleen niet gevonden op het toneel. Helaas wel in de zaal: voor veel leerlingen blijkt de smartphone toch interessanter te zijn dan de voorstelling zelf.

SMART van danstheater AYA is tot en met januari 2016 te zien in Nederland. Bekijk hier de speellijst.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren