uit de kast komen
Liefde, seks en relaties

Hoe kom je uit de kast?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
cas Visser
Cas
Visser

Doen je vrienden straks nog normaal tegen je? Accepteren ze je nog wel in de klas? En wat zullen je ouders denken? Uit de kast komen kan ontzettend lastig zijn. Zie je op tegen de reacties? Deze tips kunnen je helpen.

Of uit de kast komen moeilijk is, ligt voor een groot deel aan je omgeving. Worden mensen die geen hetero zijn er doorgaans geaccepteerd? Misschien is het waar jij woont wel heel normaal, of misschien hebben mensen er juist vaak veel vooroordelen. Als dat laatste het geval is, helpt het om in gesprek te gaan met mensen in je omgeving.

Leg het uit

Seksuologe Margreeth van der Kolk adviseert: 'Leg uit hoe het werkt. Als je homo of lesbisch bent, heb je een beetje de hersenen van het andere geslacht. Of je hetero bent of niet is geen keuze en er is ook niks mis mee.'

Hoe moeilijk het is om uit de kast te komen, hangt verder ook af van je persoonlijkheid. 'Wat het vaak moeilijk maakt, is dat iedereen normaal wil zijn.' Niet-hetero-zijn wordt vaak gezien als anders, dus niet als 'normaal' of 'gewoon', maar eigenlijk is dat onterecht. Meer dan 15% van alle mensen is niet-hetero. In een klas van dertig leerlingen zijn dat er dus gemiddeld zo'n vier à vijf. Best wel veel en dus eigenlijk best gewoon.

Niet onderdrukken

Als dit alles niet helpt en je het gevoel blijft hebben dat je omgeving je niet zal accepteren, sta je voor een lastig dilemma. Je wil er natuurlijk bijhoren en niet buitengesloten of gepest worden, maar je kunt niet voor de rest van je leven je gevoelens blijven onderdrukken. 'Als je je wel gevoelens blijft onderdrukken, kun je ongelukkig en zelfs suïcidaal worden.'

Besef daarom dit: er zullen er altijd mensen zijn die je wél accepteren, maar waarschijnlijk ook altijd wat mensen die je niet accepteren. Hoe je met hen omgaat, zal je uiteindelijk zelf moeten beslissen. Je kunt oneindig veel met mensen praten, maar uiteindelijk kun je ze niet dwingen om van mening te veranderen. Onthoud daarom het volgende: those who matter don't mind, and those who mind don't matter.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren