WHATSAPP KRIJGT 'SNAPCHAT-FUNCTIE'

Hoe vaak deel jij iets via WhatsApp Status?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

In februari werd-ie gelanceerd: de statusfunctie bij WhatsApp. 'Een schaamteloze kopie van Snapchat', was al snel de reactie. Daar trok WhatsApp zich niets van aan: daar hoopten ze dat ze Snapchat voorbij zouden streven. Is dat gelukt?

De kritiek was niet mals nadat WhatsApp begin dit jaar de nieuwe statusfunctie introduceerde. Na Instagram (Stories) gingen ook zíj aan de haal met het handelsmerk van Snapchat: korte foto's en video's sturen, die na 24 uur automatisch weer verdwijnen. 

Bij WhatsApp zelf zijn ze blij met de nieuwe functie. In mei maakten ze triomfantelijk bekend al meer gebruikers te hebben dan Snapchat. Waar Snapchat door 166 miljoen mensen wordt gebruikt, heeft WhatsApp Status 175 miljoen actieve gebruikers. Toch is er een dienst nóg populairder: op Instagram Stories delen 225 miljoen gebruikers hun verhalen.

Whatsapp, Snapchat of Instagram?

Eén op de zeven gebruikers

Met 175 miljoen gebruikers in een paar maanden tijd mag WhatsApp blij zijn. Toch wordt de functie door slechts één op de zeven WhatsAppgebruikers omarmd. Van de 1,2 miljard gebruikers in totaal houden de meesten het toch alleen bij het versturen van appjes.

Onnodig en onduidelijk

De mening onder jongeren over WhatsApp Status is verdeeld, blijkt uit een rondgang via de WhatsAppdienst van 7Days. Dani (19) gebruikt alleen de 'originele' status. 'De nieuwe verhalen van WhatsApp vind ik maar niets. Van de duizend contacten die ik heb gebruiken slechts vijf de functie. Op Snapchat zijn dat er een paar honderd.'

In tegenstelling tot Snapchat en Instagram is de statusfunctie op WhatsApp best onduidelijk, vindt Maurits (13). 'WhatsApp gebruik ik alleen om privé een foto of video te sturen. Dat is makkelijker en sneller.' Dat er bij een nieuwe status een blauw stipje onderin verschijnt, vindt Susan (15) irritant. 'Dan moet je wel kijken om die weg te krijgen. Ik heb het liever zoals het was.'

Met meer mensen delen

Niet iedereen is enthousiast, maar Sven (16) gebruikt de functie wel graag. 'En bijna al mijn vrienden ook. Niet iedereen zit op Snapchat of Instagram en op WhatsApp wel. Daarom kun je nu foto's delen met meer, en andere mensen. Al ben ik het er wel mee eens dat het gejat is van Snapchat.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Wat is het deep web? en Series op social media, het nieuwe tv-kijken

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren