Internationale Jongerendag: wat is dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Op 12 augustus is het Internationale Jongerendag. Een dag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties. Het thema dit jaar: jongeren bouwen vrede. Maar wat houdt deze dag nou in?   

Verenigde Naties 

We beginnen maar even bij het begin, de Verenigde Naties. Wat doen die ook alweer? De VN is een organisatie van 193 landen die samen opkomen voor de internationale vrede en veiligheid. Ze werken samen op het gebied van recht, veiligheid, mensenrechten, wereldeconomie en sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

Jongeren en vrede

In 2015 nam de VN ‘resolutie 2250’ aan. Een resolutie is zoiets als een officiële mening. Resolutie 2250 gaat over jongeren, vrede en veiligheid. Er staat in dat de VN het belangrijk vindt dat jongeren een rol spelen bij internationale vrede en veiligheid. Benadrukt wordt dat jongeren belangrijk zijn bij het brengen van verandering en het oplossen van conflicten. 

Internationale Jongerendag  

Op Internationale Jongerendag wordt stilgestaan bij de situatie rondom jongeren. En dit jaar is dat dus de manier waarop jongeren bijdragen aan vrede. Op het hoofdkwartier van de VN in New York komen experts samen om erover te praten. En jongeren worden opgeroepen in hun eigen omgeving een activiteit te organiseren.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Verrassend 'nee' tegen vredesverdrag of Milieuactiviste Kehkashan (16) wint Kindervredeprijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren