Iris werd halfblind door 'grapje' klasgenoot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

'Voor de grap' spoot een klasgenoot van Iris drie jaar geleden een chemisch middel in haar oog. Ze werd aan één oog blind en moest haar topsportcarrière opgeven. 'Dat was mijn passie, mijn leven', vertelt ze in het tv-programma Het Familiediner.

2013, Valentijnsdag: Iris weet het nog precies. Een jongen spoot een chemisch goedje in haar oog. Het was echt niet zijn bedoeling om haar expres iets aan te doen. Het was eigenlijk meer een 'ondoordacht grapje'. Een 'kwajongensstreek'. Maar wel met verregaande gevolgen.

Blind

Nu is ze namelijk aan één oog blind en heeft ze vaak pijn. Iris vertelt haar heftige verhaal in op tv omdat ze sorry wil zeggen tegen haar ouders, omdat het ook voor hen geen makkelijke periode was. Iris had het psychisch heel zwaar.  

Ze kon niet verkroppen dat ze door het onbenullige ongeluk haar topsportcarrière vaarwel moest zeggen. 'Ik zat op trampolinespringen en was net op het niveau dat ik naar het WK kon', vertelt ze aan de presentator. 'Maar ik heb het op moeten geven. Terwijl het mijn passie was, mijn léven.'

Zichzelf snijden

Iris ziet nog steeds niets met haar oog. Het is nog niet duidelijk of haar zicht ooit terugkomt. Een tijd lang sneed Iris in zichzelf, omdat ze het zo moeilijk had. Haar ouders probeerden haar te helpen, maar dat wees ze af. In een kliniek kreeg ze hulp. 'De eerste weken kon ik er niet over praten, en nu sta ik er gewoon over te vertellen', zegt ze trots tegen de presentator van Het Familiediner. 

Als ze haar ouders opzoekt met de cameraploeg in haar kielzog, reageren haar ouders verrast. En lief. 'Als je één ding niet hoeft te zeggen, dan is het sorry', zegt Iris' moeder. 'Ik heb zo ontzettend veel waardering voor alle stappen die jij hebt gezet. Je bent uit een heel diep dal gekomen.'

Bekijk de uitzending met Iris hier:

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren