Stelling

Jouw Instagram-foto's als kunst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Daar hang je dan, in een sjieke galerie in New York. Een Amerikaanse kunstenaar heeft voor zijn kunstproject foto's van Instagram gehaald en op groot doek uitgeprint. Hij verdient er flink aan, zonder toestemming van de geportretteerden.

'New Portraits', zo heet het kunstproject van Richard Prince. Zijn werken waren vorig jaar al te zien in de Gagosian Gallery in New York. Nu verkoopt hij zijn doeken voor enkele tienduizenden dollars per stuk. Dat is niet verkeerd, voor iemand die de foto's simpelweg van internet heeft gekopieerd.

Screenshots op doek
Waar de meeste kunstenaars met kwast en verf aan de slag gaan, of met fotocamera op pad gaan, werkt Prince heel anders. Voor de expositie maakte hij screenshots van Instagram-foto's, met gebruikersnaam, likes en reacties erbij. Deze paste Prince af en toe aan, door bijvoorbeeld een eigen reactie er onder te zetten en een onderschrift te bedenken. Vervolgens heeft hij de Instagram-foto's op grote doeken van bijna twee meter hoog geprint. Et voilà, klaar is het kunstwerk.

Zijn 38 kunstwerken trekken veel bezoekers in New York en veel doeken zijn al verkocht aan enthousiaste kunstliefhebbers. Maar ophef is er ook. De kunstenaar heeft namelijk geen toestemming gevraagd aan de makers van de Instagramfoto's.

Doe Deere is een van de modellen in het werk van Richard Prince. Beeld: Instagram

'Ik hang in New York'
Op een van de 38 werken is Instagramgebruikster Doe Deere te zien. Zij ontdekte een week geleden zelf dat zij in een galerie in New York hing. Nog groter moet de schok zijn geweest toen ze hoorde dat haar Instagramfoto voor 90.000 dollar is verkocht. Zelf reageert ze op Instagram vrij kalm. 'Ja, mijn portret hangt in New York. Ja, het is een screenshot. Nee, ik heb er geen toestemming voor gegeven en ja, de controversiële kunstenaar Richard Prince heeft het toch opgehangen. Maar ik ga er niet achteraan.'

Luie kunstenaar
Een foto van iemand anders stelen, het 'kunst' noemen en er zelf aan verdienen? Soms kan dat, blijkbaar. In 2013 lag Prince ook al onder vuur, toen hij foto's van een andere kunstenaar had gebruikt voor een show. Prince had ze een klein beetje aangepast. Dat was volgens de Amerikaanse rechter voldoende. Door de kleine aanpassingen was het een 'nieuw' werk geworden. Veel mensen, voornamelijk in de kunstwereld zelf, vinden Princes manier van werken walgelijk. 'Het is luie kunst', zo wordt gezegd. Prince zelf ligt er niet wakker van: hij maakt goede winst met zijn doeken. En de Instagramgebruikers? Die lijken zich ook niet al te druk te maken. Sommigen zien het zelfs als een eer: hun foto hangt toch maar mooi in een museum!

Wat vind jij: zouden jouw Instagram-foto's zomaar gebruikt worden voor een kunstproject? Geef je mening!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren