Zonnebril

Laat je niet foppen met nepspullen op Instagram

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een advertentie op Instagram met een zonnebril van Louis Vuitton voor een paar tientjes? Of een Chanel-tas voor een prikkie? Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

Politie en merkrechtenbureaus zien steeds vaker dat nepmerkkleding en -accessoires via Instagram worden verkocht. Veel van die nepspullen komen uit China.

Checklist

In 2018 verwijderde Instagram ruim tweeduizend accounts met nepmerken. Die tweeduizend opgedoekte accounts zouden nog maar het topje van de ijsberg zijn. Gebruik bij online winkelen daarom de checklists van consuWijzer en de Consumentenbond.

1. Kijk naar reviews 
Zoek op Google naar de naam van het bedrijf in combinatie met het woord 'klacht'. En probeer het dan ook meteen even samen met het woord 'review'. Een bedrijf kan de reviews ook zelf schrijven. Het is slim om daarom verschillende reviews en beoordelingswebsites te bekijken.

2. Kloppen de KvK-gegevens?
Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een bedrijf moet zijn KvK-nummer op zijn bedrijfspagina vermelden. Zoek in het handelsregister op het KvK-nummer of de bedrijfsnaam. Kun je het bedrijf daar niet vinden? Dan kan het een nepshop zijn.

3. Wat zijn de contactgegevens?
Vermeldt het bedrijf een telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres? Kijk of het bedrijf reageert op een telefoontje, e-mail of chatbericht. En gebruik een routeplanner om te kijken of het adres echt bestaat. Bewaar de contactgegevens en maak een screenshot van de advertentie en de pagina van de verkoper.

4. Betaal pas achteraf
Ken je het bedrijf niet goed? Betaal dan achteraf. Kun je alleen vooruit betalen? Wees dan extra voorzichtig.

Anderen lazen ook: 3 tips om 'december nep-webshops' te herkennen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten