Josh Gad als LeFou in Beauty and the Beast

LeFou eerste homo-karakter in Disney's Beauty and the Beast

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

In de wereld van Disney lijken alleen maar hetero's rond te lopen. Prinsen houden van prinsessen, en andersom. De makers van de nieuwe live action-versie van Beauty and the Beast breken voor het eerst met deze traditie. LeFou, het hulpje van de macho-schurk Gaston, komt namelijk uit de kast!

Tale as old as time. Zo begint de fameuze en gelijknamige titelsong van Beauty and the Beast. Maar ook al is het verhaal 'eeuwenoud', in de nieuwe bewerking van Disney wordt er een eigentijdse draai aan gegeven.

Gevoelens

In de live action-versie komen de gevoelens van LeFou, de aandoenlijke assistent van de gemene maar bloedmooie Gaston, meer naar voren. 'LeFou is iemand die de ene dag Gaston wil zijn, en hem de andere dag juist zou willen kussen', onthult regisseur Bill Condon aan Attitude Magazine. Volgens Condon is LeFou in de war over wat hij eigenlijk wil en moet hij zijn gevoelens ontdekken. Dat zou aan het einde van de film zichtbaar zijn, maar hoe precies, dat wil de regisseur nog niet kwijt.

De regisseur prijst Josh Gad, die eerder al de stem van Olaf insprak voor de Disneyhit Frozen, voor zijn vertolking van LeFou. 'Hij houdt het subtiel en speelt het heerlijk', aldus Condon.

Open-minded verhaal

Het is de eerste keer dat een Disney-regisseur zich uitspreekt over de geaardheid van één van de personages. Dat juist Beauty and the Beast de primeur heeft is niet verwonderlijk. Het verhaal laat zien dat je juist open-minded moet zijn. Emma Watson zorgde er eerder al voor dat haar personage Belle, net als haar vader, een uitvinder is. Want als vrouw een beetje thuis boeken lezen, dat is ook wel erg achterhaald, vond de actrice.

'Maak Elsa lesbisch!'

Met de coming-out van LeFou ligt de weg open voor Disney om de diversiteit van de echte wereld meer te integreren in hun verhalen. Een paar jaar geleden riepen fans van de Disneyhit Frozen al op om prinses Elsa 'lesbisch te maken'. Tja: in het echt is het geen keuze, maar bij een film wel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren