Pride Walk Amsterdam

LHBTQIAP: waar staat het eigenlijk voor?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

In de hoofdstad vindt deze week de Pride Amsterdam plaats, met de jaarlijkse botenparade als hoogtepunt. Een groot feest, waarbij iedereen mag vieren wie hij is! Want of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender, cisgender, pan, queer, in dubio of aseksueel bent: het maakt niets uit. Maar eh, wat betekent het allemaal?

Wat is jouw seksuele voorkeur? Val jij op jongens, meisjes, of iets ertussenin? En in welk hokje plaats jij jezelf eigenlijk, als je al in hokjes wilt denken? Iedereen is anders. En zo ook iedereens voorkeur! Dit zijn de termen die je vaak tegenkomt.

Homo: iemand die op mensen van hetzelfde geslacht valt. Wordt vaak gebruikt als benaming voor mannen die op mannen vallen, maar het kan ook een verzamelnaam zijn voor alle niet-hetero's.

Lesbisch: benaming voor vrouwen die op vrouwen vallen.

Hetero: iemand die op het andere geslacht valt.

Bi(seksueel): iemand die zowel op hetzelfde geslacht als op het andere geslacht kan vallen.

LHBT: de verzamelnaam voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (en eigenlijk iedereen die niet hetero is). Een andere verzamelnaam is 'holebi'. Tegenwoordig worden daar nog andere variaties aan toegevoegd.

Transgender: iemand die als jongen of meisje geboren is, maar zich van binnen niet zo voelt. Een transseksueel kan 'in transitie', om gevoel en uiterlijk overeen te laten komen.

Cisgender: iemand die als jongen of meisje geboren is, en zich ook zo van binnen voelt (het tegenovergestelde van transgender).

Travestie: een vorm van transseksualiteit, waarbij iemand zich af en toe kleedt als de andere sekse.

Queer: iemand die zich geen 'homo' of 'hetero' wil noemen en liever niet in hokjes denkt. Seksuele geaardheid of geslacht spelen geen rol.

Panseksueel: iemand die niet verliefd wordt op een jongen of een meisje, maar op mensen, ongeacht geslacht of seksuele voorkeur. In dubio: iemand die (nog) niet weet op wie of wat hij of zij valt. 

Aseksueel: iemand die geen gevoelens heeft op het gebied van seksualiteit, maar wel verliefd kan worden.

Interseksueel: iemand die bij de geboorte zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. Dat kan zowel lichamelijk als mentaal zijn.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Topmodel: 'Ik ben interseksueel' of Aseksueel zijn, wat is dat precies?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren