Nikki Duijst
In beeld

Lichtpuntje op de Amsterdam Fashion Week

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Dammers

Het is weer voorbij: de 23ste editie van de Amsterdam International Fashion Week. 25.000 modeliefhebbers bekeken uiteenlopende modeshows op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Eén daarvan was Lichting 2015. Tijdens deze show laten veertien van de beste net afgestudeerde modestudenten van zeven Nederlandse modeacademies hun eindexamenwerk zien. Nikki Duijst (foto boven) van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag won deze editie met haar collectie As we seek our face. Ze nam een geldprijs van tienduizend euro mee naar huis. 

Abbie Stirrup
In haar introductiefilmpje vertelde Abbie Stirrup (afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute) dat ze van psychedelische prints houdt. Op de catwalk was dat goed te zien. 

Janina Volkmer
Janina Volker (HKU) haalde haar inspiratie uit IJsland en Scandinavië. Het was dat het buiten nog 25 graden was, anders hadden we zo'n grof gebreid vest best willen hebben.

Fatma Kizil
Deze bijzondere collectie van Fatma Kizil (Willem de Kooning Academie, Rotterdam) heet I Am Under Construction. Het gaat erover dat mensen in de digitale wereld geen grenzen kennen in het vervormen van hun lichaam. 

Sophie Hardeman
De collectie van Sophie Hardeman (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam) viel niet alleen op door de jurk die binnenstebuiten en ondersteboven werd gedragen, maar ook door de opvallende modellen. Die werden met luid gejuich op de catwalk ontvangen. 

Paula Reichert
Paula Reichert (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) experimenteert graag met klassieke en excentriekere stoffen. Dat heeft dit als eindresultaat. 

Natalie Barschewski
Voor Natalie Barschewski (ook uit Maastricht) was het toneelstuk Het bezoek van een oude dame van Friedrich Dürrenmatt een inspiratiebron. En zowel een oude als een jonge dame zouden deze ontwerpen goed staan.

Nienke Smeulders
Nienke Smeulders (Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag) maakt haar eigen stoffen. Haken, breien, weven en borduren. Ze kan het allemaal. Dat levert een prachtige collectie op waarin ze bekende elementen uit traditionele Nederlandse kleding naar het nu brengt. 

Emy van Gils
Zullen we je eens wat verklappen? Die jongen daar, tweede van links, had een soort luier onder zijn ziekenhuisgewaad aan. Waarom ontwerpster Emy van Gils (Willem de Kooning Academie) dat heeft gedaan? 'We leven in een maatschappij waar iedereen jong wil blijven, Jong blijven is het nieuwe volwassen worden.' Aha. 

Yvette van Peek
Yvette Peek (ArteZ) gebruikte wel zeven lagen stof om de staat tussen slapen en waken in haar collectie weer te geven. 

Carlijn Gubbens
Carlijn Gubbens (HKU) zou graag zien dat meer mensen hun individualiteit uitdrukken door middel van kleding. Haar collectie helpt daar vast een handje bij. 

Isabelle Tellié
In de collectie van Isabelle Tellié (ArteZ) zit een knipoog naar de sixties. En wij herkenden er toch ook wel wat van Mondriaan in. 

Daniel Arosemena Jairala
Wat krijg je als je de klassieke dandylook mixt met folklore uit Latijns-Amerika? Deze collectie van Daniel Arosemena Jairala (AMFI). 

Nikki Duijst
Nikki Duijst (Koninklijke Academie Den Haag) staat zelf niet graag in de spotlights en hoopt dat haar werk z'n werk doet. En dat deed het. Zij won Lichting 2015. In 7Days lees je volgende week een interview met haar.

 

Karim Adduchi
Dacht jij dat je alleen kon liggen op een rieten strandmat? Dan heb je het mis. Karim Adduchi (Gerrit Rietveld Academie) maakt er beeldschone outfits mee.

(foto's: Team Peter Stigter)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren