De overeenkomsten en verschillen tussen Donald Trump en Frank Underwood

Lijken Donald Trump en Frank Underwood op elkaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Al vier seizoenen lang terroriseert Frank Underwood het Witte Huis. Zo’n malle, machtsbeluste president, dat kan alleen in series, was jarenlang het idee. Maar de kijkers, de makers én de hoofdrolspelers van House of Cards zijn het erover eens: de werkelijkheid is inmiddels nog gekker dan de serie. In hoeverre lijken president Underwood en president Trump eigenlijk op elkaar?

‘We don’t submit to terror. We make the terror.’ Die woorden sprak Frank Underwood, met zijn blik gericht op de camera, aan het einde van het vierde seizoen. De nieuwe reeks afleveringen opent met de aanloop naar de verkiezingen: de president en zijn vrouw Claire halen alles uit de kast om in het Witte Huis te blijven. Daarvoor hebben de schrijvers van de populaire Netflix-serie de meest onwaarschijnlijke politieke plots bedacht.

‘Wij hebben betere schrijvers’

Tussen het vierde en het vijfde seizoen is alleen één ding veranderd: de werkelijkheid. In het Witte Huis zit nu een president die soms nog onwaarschijnlijkere dingen doet dan Frank Underwood. ‘Trump steelt onze ideeën’, grapte hoofdrolspeelster Robin Wright (die first lady Claire Underwood speelt) in de talkshow van Stephen Colbert. ‘Al hebben wij wel betere schrijvers’, voegde Kevin Spacey (Frank Underwood) daaraan toe.

Niet alleen de hoofdrolspelers, ook de schrijvers van de serie zijn zich bewust van de nieuwe politieke werkelijkheid. Toch geven zij in verschillende interviews aan ‘gewoon door te gaan’, zonder zich iets aan te trekken van wat er in het échte Witte Huis gebeurt. Het is altijd fijn een alternatief te hebben, toch?

De overeenkomsten en verschillen tussen Donald Trump en Frank Underwood

De president en zijn vrouw 

De relatie tussen Frank en Claire Underwood is, op z’n zachtst gezegd, turbulent. De twee flikflooien heel wat aan - met journalisten, schrijvers of beveiligers. Al is het alleen maar omdat de liefde tussen de twee voorgoed gedoofd is. Aan het einde van het derde seizoen wil Claire zelfs scheiden, maar om politieke redenen blijven ze toch bij elkaar.

Ook over de liefde tussen Donald en Melania Trump wordt volop gespeculeerd. Tijdens hun eerste buitenlandse trip vorige week sloeg Melania meermaals haar mans hand weg. Melania zou, net als Claire Underwood, ook niet meer met haar man in een bed willen slapen. Als we de geruchten mogen geloven, tenminste.

De president en de pers

‘Fake news!’ Dat roept Donald Trump maar wat graag bij kritische berichtgeving. De president zal nooit goede vrienden worden met de pers. Nog altijd wordt Trump nagedragen dat hij ooit een gehandicapte journalist belachelijk heeft gemaakt door hem te imiteren. Toch een geluk dat-ie niet zo ver gaat als Frank Underwood: die duwde in het tweede seizoen eigenhandig journaliste Zoe Barnes voor een metro, toen ze Franks geheimen wilde onthullen.

De overeenkomsten en verschillen tussen Donald Trump en Frank Underwood

De president en zijn collega’s

Een maand geleden nam het Huis van Afgevaardigden de nieuwe zorgwet van Trump aan. En dat terwijl die enkele weken daarvoor nog onvoldoende steun had. Hoe president Trump zijn collega’s in korte tijd wist te overtuigen? Dat blijft gissen, stellen politieke experts. Maar het zou goed kunnen dat Trump enkele van hen onder druk heeft gezet.

Het is een tactiek die Frank Underwood ook regelmatig toepast. Net als het trucje ‘voor wat, hoort wat’. Hoe het er precies in de achterkamertjes van het Witte Huis aan toe gaat, zullen we waarschijnlijk nooit weten.

De president en zijn beleid

Een belangrijk verschil: Frank Underwood is een Democraat en Donald Trump een Republikein. Maar verder komen de ideeën van beide presidenten aardig overeen. Beiden willen namelijk veel banen voor Amerikanen creëren. Underwood doet dat met zijn programma America Works, Trump onder het motto America First. Alleen het plan om een muur te bouwen bij de grens van Mexico, daar zijn zelfs de schrijvers van House of Cards niet opgekomen.

House of Cards | Season 5 Official Trailer [HD] | Netflix

Het vijfde seizoen van House of Cards is nu te zien op Netflix.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren