Maak het lekker zelf: chocoladetruffels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Eline van Dijk (19) woont in Oss met haar ouders, broer en zus. Bijna dagelijks staat ze in de keuken om recepten te verzinnen. Dit jaar deed ze eindexamen vwo. Dat ze nog steeds geen idee heeft wat ze wil gaan studeren, drijft haar soms tot wanhoop. Daarom maakt ze nu eerst maar een grote reis naar Azië.


‘Ik ben erg bezig met gezond eten. En dan vooral in combinatie met heel erg lekker. Liefst maak ik dingen waarvan vriendinnen of familie na het proeven verbaasd vragen: ‘Is dit echt gezond?!’ Ik weet niet meer precies wanneer dat begonnen is, maar ik ben me gewoon steeds meer bewust geworden van wat ik eet. Ik had bijvoorbeeld ergens gehoord dat als je geen suikers meer eet, dat je er dan op een gegeven moment geen behoefte meer aan hebt. Dat vind ik dan interessant om te proberen.'

'En dat blijkt echt zo te zijn. Op de plek waar ik na school vaak ga koffiedrinken met vriendinnen, heb je van die heel lekkere koeken. Daar kon ik nooit vanaf blijven, die nam ik áltijd. Maar na een tijdje stoppen met suiker eten, had ik die behoefte écht niet meer.’

Ontbijt met mug-cake
‘Maar ik overdrijf niet hoor met gezond doen. Ik loop hier echt niet de hele dag op worteltjes te kauwen. Als er iemand jarig is, eet ik heus wel taart. Maar ik vind het nóg leuker om te laten zien dat gezond eten ook een feestje kan zijn. Dat begint eigenlijk al bij het ontbijt. Daar probeer ik al iets speciaals van te maken.'

'Wat ik heel lekker vind, is bijvoorbeeld een mug-cake. Een geprakte banaan mix ik dan met een paar lepels havermout, een ei, wat kaneel en eventueel wat noten. Dat gaat in een beker twee minuten in de magnetron. Het resultaat is een soort muffin.’

Zeewierblad op school
In mijn broodtrommel zitten meestal ook geen boterhammen met kaas. Als ik brood mee heb, maak ik ook daar iets speciaals van. Met avocado en geitenkaas of zo. Of gerookte zalm, al stinkt dat wel heel erg. Ik neem ook vaak een salade mee. Of deze week had ik een keer zo’n zeewierblad waar je sushi van maakt mee. Daar had ik een soort wrap van gemaakt.'

'Ik laat anderen ook graag meedelen in mijn creaties. Op school heb ik nu bijvoorbeeld een afspraak met de kantinebeheerders gemaakt. Eén dag in de week verkoop ik daar nu mijn mueslirepen en bananen-wortelbrood. Het is geweldig om dan van scholieren die ik nauwelijks ken te horen dat ze het zo lekker vinden. Ik probeer ‘gewone’ dingen ook vaak om te zetten naar iets gezondere varianten. Dan zie ik bijvoorbeeld stroopkoeken en dan maak ik daar appelstroopkoeken van.'

'Zo zijn deze truffels ook ontstaan, ze zijn een eigen verzinsel. Ik zocht naar een alternatief voor slagroom en suiker en ben gaan experimenteren met kwark. Dat pakte heel goed uit. Als je het niet weet, proef je het verschil echt niet.’

Recept: Gezonde Chocoladetruffels
Ingrediënten:
100 gram kokosolie/ kokosvet
55 gram cacao + een beetje extra voor de buitenkant
55 ml ahornsiroop (heet ook wel maple syrup)
- 130 gram kwark

Smelt de kokosolie kort in de magnetron (in een plastic kommetje) of smelt het vet in een pannetje. Doe de cacaopoeder, de siroop en de gesmolten kokosolie samen in een kom en roer het geheel door elkaar. Doe de kwark erbij en roer tot het een romig geheel is. Zet de kom ongeveer een half uur in de koelkast tot het geheel stijf genoeg is om er truffels van de maken.

Zet vast een bord met cacaopoeder klaar om de truffels doorheen te rollen. Neem een theelepel van het mengsel en gebruik een andere theelepel om het schepje mee ‘over te pakken’. Herhaal dit overpakken een paar keer. Op deze manier maak je met twee theelepels de juiste vorm. Als je tevreden bent met de vorm, leg je de truffel in het bord met cacao. Met een eetlepel rol je het chocolaatje door de cacao. Als dit goed bedekt is, doe je het in een klein zeefje en schud je het losse poeder en voorzichtig vanaf. Leg de truffels op een bord.

Eline maakt van veel van haar recepten foto’s die ze deelt op Instagram. Ook heeft ze een eigen blog, waar je haar tussenjaar-avonturen kunt volgen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek