Kookrubriek

Maak het lekker zelf: Jambalaya

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Julia (17) uit Winsum heeft vorig jaar eindexamen gedaan en studeert nu in Groningen. Voorlopig blijft ze lekker thuis bij haar ouders en broer wonen. Zeker eens per week kookt ze de sterren van de hemel met gerechten van over de hele wereld.

‘Afgelopen jaar is mijn leven best veranderd. Ik heb eindexamen gedaan en studeer nu International Communication. Die studie bevalt me heel goed. Het leuke is dat je er veel leert over andere culturen. Niet alleen via de studiestof, maar ook omdat mijn studiegenoten uit alle uithoeken van de wereld komen.'

Minder koken
'Omdat ik nu vrij veel tijd kwijt ben met reizen en studeren, komt het van koken ietsje minder. Ik probeer wel één keer per week iets te maken want ik vind het gewoon erg leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Meestal kook ik voor familie en soms voor vriendinnen, maar het lijkt me ook leuk om ook eens te gaan koken samen met andere studenten van mijn studie. Zij kennen misschien wel de lekkerste recepten uit de landen waar ze vandaan komen.'

'Ook koken doe ik het liefst internationaal. Ik ben geen stamppot-koker. Liever maak ik bijvoorbeeld lekkere buitenlandse gerechten als Hongaarse krumpli, Indonesische gado-gado of ‘gewoon’ een Italiaanse pasta. Mijn absolute lievelingskookboek is Reis om de wereld in 80 gerechten, daar heb ik wel zo ongeveer alles al uit gemaakt.'

Franse patisserie
'
Hier thuis houden we alle vier wel van lekker eten. Mijn moeder maakt vooral de meer bijzondere en ingewikkelde gerechten. Zij let er ook erg op dat het allemaal gezond is. Mijn vader is meer van het huis-tuin- en-keuken-eten. Mijn broertje van veertien is de enige die nooit kookt.'

'Onze hele gezin is verder een beetje francofiel. Ik zelf ook. Niet alleen de taal en de muziek is heel mooi, maar er komt ook erg lekker eten vandaan. Mijn moeder is sinds een paar maanden heel erg bezig met de Franse patisserie. Taarten en broodjes dus. Heerlijk, ik hoop dat ze die hobby nog lang volhoudt!'

Makkelijk gerecht
'Vandaag maak ik een Caribische jambalaya. Het is best een makkelijk gerecht dat bijna niet kan mislukken maar wat toch heel lekker is. Vooral de gekarameliseerde ananas vind ik heel erg lekker. Je hebt ook niet enorm veel pannen nodig om het te maken. Het is dus ook ideaal voor studenten.’

 

Recept Jambalaya (4 personen) 

Ingrediënten:
1 ui (grofgesneden)
3 eetlepels olie
2 paprika's (in stukjes)
blikje maïs
350 gram rijst
1 bouillontablet
600 ml water
chorizo (in blokjes)
bakje garnalen
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Klein blikje ananasschijven
Tijm

Bereidingswijze: 

1. Verhit de drie eetlepels olie in een braadpan. Fruit de ui hierin en voeg daarna de paprika toe. Bak het paprika-ui mengsel ongeveer 5 minuten. Voeg daarna ook de maïs toe.

2. Vervolgens voeg je de rijst toe. Schep die goed om. Als de rijst glazig wordt, voeg dan het bouillontablet en het water toe. Breng al roerend het mengsel aan de kook.

3. Doe de deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur in 25 minuten gaar worden.

4. Na ongeveer 25 minuten, voeg je de tijm, chorizo en de garnalen toe. Schep goed om.

5. Bak ondertussen de ananasschijven in een koekenpan met zonnebloemolie, totdat de schijven een beetje bruin zijn. Leg de ananas op het gerecht, en schep op!

 Smaakt dit recept naar meer? In onze kookrubriek vind je nog heel veel andere recepten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek