Kookrubriek

Maak het lekker zelf: kipsalade

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Zussen Akkelijn (13) en Ellenoor (16) wonen in Amersfoort, met hun ouders, zusje Mirthe en een afgekeurde blindengeleidehond. Samen koken vinden ze gezellig, al is Akkelijn het fanatiekst in de keuken. 

recept kipsalade Akkelijn Ellenoor

‘Als we alleen thuis zijn, koken we vaak met z’n tweeën’, vertelt Ellenoor. ‘We bakken dan vooral. Verder doen we niet zo heel samen hoor. We zitten op dezelfde school maar in verschillende klassen.

'Ook hockeyen we allebei maar bij een andere clubs. Fanatiek zijn we niet, we zijn echte gezelligheidssporters. Waar Akkelijn wél heel fanatiek in is, is koken. Al is onze vader nog erger!’

Verse boerderij-kippen
Akkelijn: ‘Dat klopt wel ja. Onze vakanties in Frankrijk staan altijd in het teken van lekker eten. Niet in restaurants, we maken alles natuurlijk zelf klaar. ’s Ochtends gaan we naar de markt voor bijzondere en verse ingrediënten. Van die lekkere verse boerderij-kippen bijvoorbeeld. En verse vijgen!'

'Daarna gaan we koken en dan eten we ’s middags uitgebreid warm. Daar genieten we allemaal echt van. Iedereen verklaart ons voor gek maar op vakantie gaat ook altijd onze eigen messenset mee. En onze fijnste pannen.’

recept kipsalade Akkelijn Ellenoor

Vier ovens
‘Ook thuis is lekker eten belangrijk’, vindt Ellenoor. ‘We eten geen dag hetzelfde. We zijn erg van de verse dingen en van de nieuwe recepten. We hebben een abonnement op kooktijdschrift Delicious en als die in de bus ligt, vechten we er bijna om. Onze keuken is ook wel ingericht op uitgebreid koken.'

'We hebben bijvoorbeeld vier ovens, niet echt standaard. Door de week kookt mijn moeder het vaakst, in het weekend mijn vader. Dan heeft hij meer tijd om bijzondere dingen te maken. Of hij voor zijn werk iets met koken doet? Ha ha, nee, totaal niet. Hij is accountant!’

Junior Master Chef
Akkelijn: ‘Ik vind koken en bakken heel leuk, maar ik zou er niet mijn werk van willen maken. Wel heb ik twee jaar geleden meegedaan aan Junior Master Chef. Ik had me in een opwelling opgegeven maar het ging eigenlijk heel goed. Ik eindigde als derde.'

'In de finale verpestte ik een biefstuk omdat ik niet goed om kon gaan met koken op zo’n inductiekookplaat. Ik kook thuis altijd op gas. De plaat was niet heet genoeg en daardoor kreeg ik mijn biefstuk niet goed. Dat zit me eigenlijk nog steeds dwars.’

recept kipsalade Akkelijn Ellenoor

Ellenoor: ‘Weet je nog dat je toen voor een van de voorrondes een gerecht met eend moest gaan maken? Canard à l’orange, eend met sinaasappel. We hebben toen thuis ongeveer een week lang eend gegeten omdat je dat gerecht moest oefenen!’

Flink machtig
Akkelijn: ‘Het recept dat we voor vandaag uitgekozen hebben, at ik een keer bij een vriendin. Ik vond het superlekker en verzon toen deze variatie erop. Het is een salade maar omdat het brood er al door zit, is het flink machtig. Het is een echte maaltijdsalade.’

Recept: De allerlekkerste kipsalade (4 personen)

recept kipsalade Akkelijn Ellenoor

Ingrediënten:
2 halve kipfilets
1 kleine ciabatta in stukken gesneden

10 plakken pancetta
50 gram rucola
1potje half-zongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd
balsamicoazijn
een paar blaadjes fijngehakte munt
vers geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
peper
zout
een zakje kikkererwtenburgermix van Verstegen Spices en Sauces (prima te vervangen door kipkruiden)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de kikkererwtenmix (of de kipkruiden), peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijfolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Bak de pancetta in eigen vet in een koekenpan knapperig. Scheur de kipfilets in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta, broodcroutons en de munt in een kom. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.

Smaakt dit naar meer? Op Sevendays.nl/kookrubriek vind je alle recepten van kookblogger Maaike en andere 7Days-lezers op een rij.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek