Maak het lekker zelf: nutella-mugcake

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Omdat Bas Sapthu (16) uit Dieren zelf een enorme zoetekauw is, bakt hij minstens één keer per week iets lekkers. Niet alleen voor zijn twee zusjes en broer, maar ook voor vrienden, klasgenoten of wie er maar wil proeven. De resultaten deelt hij op zijn Bastaart-blog

recept nutella mugcake

‘Ik vind het leuk om te schrijven, ik maak graag foto’s en ik hou natuurlijk het meest van lekkere dingen bakken én opeten. Een blog over taarten bakken, dat leek me dus een ideale combinatie. Het geeft mij ook een beetje een zetje om te zorgen dat ik elke week iets anders maak. Want iedere zondag wil ik toch weer iets nieuws op mijn blog hebben staan.

Leeg hoofd
Niet dat dat bakken een straf is, ik vind het juist heerlijk. Fijn om tussen mijn schoolwerk door iets creatiefs te doen. Lekker om even mijn hoofd mee leeg te maken. Bakken vind ik veel leuker dan ‘gewoon’ koken omdat je er zo precies voor moet zijn. Soep kun je nog we een beetje op de gok en op gevoel maken, maar voor patisserie moet je juist heel precies meten en wegen. Met andere dingen, zoals schoolwerk, ben ik helemaal niet zo precies. Maar als ik iets bak, weeg ik alles vooraf heel precies af. Dat contrast met hoe ik verder ben, is wel grappig.’

Bastaart
'De naam van mijn blog, Bastaart, komt van mijn peetouders in Amsterdam. Ik had een regenboogtaart voor ze gebakken en daar was nog een halve van over. Toen de dag erna mijn neefjes en nichtjes er waren, vroeg mijn peetmoeder "willen jullie een stukje Bas-taart?". Iedereen moest daar zó hard om lachen dat ik bijna niet meer om die naam heen kon.

'In ons gezin is lekker eten heel belangrijk. Mijn moeder bakt bijvoorbeeld zelf ons brood. Mijn vader is Indonesisch en als er hier een feestje is of er komt familie over de vloer, dan staan er sowieso al snel twintig schalen met lekkers op tafel. Dat hoort er hier gewoon bij.

Mijn vader kookt doordeweek, mijn moeder in het weekend. Zij kookt dan juist weer meer pasta’s en zo. En ik zorg dus voor het zoete accent hier thuis. Ik kijk op YouTube ook heel graag naar de echte bakkanalen. Mijn favorieten zijn ‘How to cook that‘, een Australisch kanaal en ‘How to cake it’ van een stel Canadezen. Zij maken echt enorm imposante projecten. Heel erg inspirerend.

recept nutella mugcake

Rust in de keuken
'En ja, natuurlijk kijk ik naar Heel Holland Bakt. Soms ook heel inspirerend, zeker die grote signatuur-projecten. Misschien zou ik best eens mee willen doen, al heb ik tijdens het bakken juist wel rust om me heen nodig. Ik sta ook het liefst alleen in de keuken. Mijn zusjes willen soms wel graag helpen maar zelfs dat heb ik eigenlijk al liever niet.'

'Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb niet de ambitie om later banketbakker te worden. Ik wil Diergeneeskunde gaan studeren. Want ja, dieren zijn ook een beetje een mijn hobby. Ik zit op paardrijden en op mijn kamer heb ik twee cavia’s en vissen. Over een jaar of tien ben ik een dierenarts met koken en bakken als grote hobby, zo zie ik dat ongeveer.'

Mislukken is knap
'Het gerecht dat ik gekozen heb, is echt extreem makkelijk. Als het je lukt om dit te laten mislukken, is dat bijna knap. Het is eigenlijk een supersnel cakeje voor als je bijvoorbeeld na school even zin hebt in iets heel erg zoets.

'Het is wel echt een suikerkick, een guilty pleasure. Je kunt er zelf heel goed mee variëren. Wat vanille erdoor, of appel en kaneel. En een bolletje ijs erbij voor als je het als toetje serveert.'

recept nutella mugcake

Recept: Nutella Mugcake (één grote of twee iets kleinere)
4 eetlepels bloem
4 eetlepels kristalsuiker
1 ei
3 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels melk
3 eetlepels Nutella
3 eetlepels cacaopoeder

Doe alle droge ingrediënten in een mok of apart bakje. Voeg hier alle natte ingrediënten aan toe en roer goed tot een glad beslag. Zet de mok met het beslag in de magnetron en verwarm 2,5 minuut op de hoogste stand. Al het goed is, rijst het beslag flink boven je kopje uit. Extra lekker met een beetje slagroom.

Het blog van Bas vind je hier. Krijg je de smaak te pakken? In onze kookrubriek vind je nog veel meer recepten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek