Maak het lekker zelf: ovenschotel broccoli-tonijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Mandy (13) woont met haar ouders en zussen in Wijchen. Ze speelt fanatiek volleybal en staat graag in de keuken om een ovenschotel te maken. Daarin smaakt namelijk alles goed. 

‘Het liefst zou ik elke dag een ovenschotel eten. Dat vind ik echt het lekkerste. Maakt me niet uit of het met broccoli, spinazie of boontjes is. Of met tonijn, zalm of gehakt. Gelukkig houdt iedereen er hier thuis wel van dus we eten het ook vaak.’ ‘We sporten allemaal veel thuis dus er is niet altijd tijd om rustig te eten. Iets voor in de oven is dan makkelijk. Op dinsdag eten we altijd iets supermakkelijks omdat we dan alle vijf vroeg moeten sporten. Dat is de enige dag in de week dat we nog weleens iets kant-en-klaars eten. Lasagne ofzo.'

Te druk om te koken
'Zelf kook ik ongeveer eens in de twee weken. Ik zou best vaker willen, maar ik ben gewoon te druk. Ik maak het liefst, je raadt het al, ovenschotels of hartige taarten. Maar ik kan ook prima een maaltijd met aardappelen, groente en vlees op tafel zetten hoor. Dat is alleen een beetje saai om te maken.'

‘Ik houd van lekker eten, maar ik ben niet superavontuurlijk. In een restaurant bestel ik ook het liefst iets wat ik al ken. Het gekste wat ik ooit gegeten heb is kangoeroe. Dat was best lekker maar dat zou ik thuis niet snel klaarmaken. Deze broccoli-tonijntaart komt oorspronkelijk uit een boekje van die afvaldeskundige Sonja Bakker. Het is een recept om slanker van te worden, maar dat hebben we thuis niet echt nodig. Niemand is te dik. Ik heb het recept wel een beetje aangepast naar mijn smaak. Met een beetje meer kaas en een beetje meer boter. Veel lekkerder.’

Recept (voor 4 personen)
Ovenschotel met broccoli en tonijn

Nodig:

- 5 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries) 
- 2 blikjes tonijn
- ongeveer een kilo broccoli
- 25 gram boter
- 40 gram bloem
- 3 dl melk
- 100 gram geraspte kaas
- paprikapoeder
- peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het bladerdeeg met een deegroller een beetje uit op een plank zodat het iets dunner wordt. Bekleed een ingevette springvorm met de bladerdeeg. Laat de tonijn uitlekken in een vergiet. Zet een pan met water op, was de broccoli en doe het in de pan met kokend water. Na twee minuten koken uit laten lekken in een vergiet. Verdeel de uitgelekte tonijn over de bodem en leg daarop de broccoli. Maak nu de saus. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en laat even bakken tot het bubbelt.

Voeg nu scheutje voor scheutje de melk toe en blijf goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Als er klontjes in blijven, kun je eventueel met een staafmixer de saus helemaal glad krijgen. Roer de kaas door de saus en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Giet de saus over de taart en bak het geheel in ongeveer een half uur goudbruin.

 

Koks gezocht!

Voor onze kookrubriek zijn we op zoek zijn naar nieuwe kandidaten! Sta je regelmatig in de keuken en heb je een lekker recept dat je best met andere lezers wil delen? Dan komen wij graag proeven!

Wil jij een verslaggever van 7Days én fotograaf binnenlaten, mee laten kijken tijdens het koken of bakken én het recept aan hen afstaan? Mail dan naar nathalie.strijker@sevendays.nl

 

Benieuwd naar de favoriete gerechten van andere 7Days-lezers? Alle eerdere afleveringen van de kookrubriek vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek