Kookrubriek

Maak 't lekker zelf: Pasta met bacon en champignon-roomsaus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Thimo (14) zit in 2-havo en woont met zijn ouders in Son en Breugel. Hij leerde koken van zijn oma, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid en kookt hij vaak voor haar. Zeker drie keer per week is hij thuis de chefkok of helpt hij vrijwillig in een restaurant in de buurt.

‘Ik denk dat ik vooral zo graag kook omdat ik heel erg van lekker eten houd. Op de basisschool was 24Kitchen al mijn favoriete zender. Als ik naar een kookprogramma kijk, kan ik de gerechten bij wijze van spreken al in mijn mond proeven. Nu kijk ik vooral nog naar YouTube-koks. Foodgloss maakt bijvoorbeeld heel lekkere dingen, maar ik kijk ook graag naar de kanalen van Jamie Oliver en Gordon Ramsay.'

Liever hartig
'Ik houd vooral van hartige dingen. Veel meer dan van snoep. Als kleuter vond ik olijven bijvoorbeeld al heel lekker. Ik ben ook altijd wel heel kieskeurig geweest. Als ik mijn moeder mag geloven, weigerde ik vroeger altijd die potjes met babyvoeding maar wilde ik alleen versgemaakt eten.'

'Ik ben nog steeds wel kritisch hoor. Als in een restaurant de groente bijvoorbeeld te gaar gekookt is, of het vlees te taai is, dan kan ik daar echt op afknappen.

'Toen ik een jaar of tien was, maakte ik als eerste gerecht een ham-preitaart, dat weet ik nog goed. Die was heel goed gelukt en het was veel minder moeilijk dan ik dacht. Daar werd ik enthousiast van en vanuit daar ben ik verder gaan experimenteren.'

'Veel basisdingen heb ik van mijn oma geleerd. Dat begon met een eitje bakken. Maar ook gewone dingen als aardappels koken en vlees goed bakken.'

Surpriseshow
'Vorig jaar heb ik een dag samen met Ron Blaauw gekookt. Hij is een van de beste sterrenkoks van Nederland. Dat was een geweldige ervaring. Ik deed mee met De Surpriseshow van Henny Huisman om mijn opa en oma te verrassen. Omdat mijn oma mij zoveel dingen over koken geleerd heeft, vond ik het tijd om de rollen eens om te draaien.'

'Mijn opa en oma zijn allebei heel erg ziek geweest, daarom wilde ik ze graag verrassen met een echt sterrendiner. Ik heb toen een gerecht gemaakt met gegrilde asperges en Hollandse garnaaltjes. Dat was een groot succes, mijn opa en oma waren heel erg blij en verrast.'

Goed snijden
'Ik help soms ook mee in een restaurant hier in de buurt. Gewoon omdat ik het leuk vind, niet voor geld. Ik heb daar bijvoorbeeld goed leren snijden. Zoals koks dat doen, met een vlijmscherp mes in vloeiende golvende bewegingen langs je gekromde vingers. Echt helpen met gerechten maken, mag daar nog niet. De inspectie vindt het niet goed als er zomaar veertienjarigen zonder koksdiploma in de keuken staan.'

pasta

'Of ik later kok wil worden, weet ik nog niet. Ik houd ook wel erg van technische dingen maken en doen. Misschien moet ik dat maar combineren en vertegenwoordiger in keukenapparatuur worden ofzo. Thuis kook ik ongeveer drie keer per week. Vaak iets Italiaans want dat is toch wel mijn lievelingskeuken.'

Bacon knippen
'Dit recept is een van mijn snelste recepten. Het kan niet mislukken en bijna iedereen vindt het lekker. Een slim trucje is om de bacon niet in reepjes te snijden, maar te knippen. Wordt veel netter. Dat gaat trouwens ook heel goed met kip.’

Pasta met bacon en champignon-roomsaus

Nodig voor vier personen:  
500 gram tagliatelle
100 gram bacon (in plakjes) 
250 gram champignons
1 bakje roomkaas met kruiden (bv Boursin)
125 milliliter slagroom 

Knip de bacon in reepjes en snijd de champignons in vieren. Doe het vlees in de pan en bak het zachtjes een beetje bruin. Doe de champignons erbij en bak die een paar minuten mee. Laat op een laag vuur nog een beetje sudderen. Kook intussen de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar. Doe de roomkaas bij het champignons-bacon-mengsel en roer goed door tot de roomkaas warm en gesmolten is. Giet dan de slagroom erbij en warm die even mee. Let op dat het niet gaat koken, want dan gaat de saus schiften. Giet de pasta af en serveer die met de saus.

Smaakt dit recept naar meer? In onze Kookrubriek vind je er nog heel veel meer.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek