Kookrubriek

Maak 't lekker zelf: spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Hidde (12) woont met zijn ouders en broer in IJsselstein. Hij zit in de eerste klas van het gymnasium en houdt niet alleen van koken, maar ook van hard rennen, hoorn spelen en dammen. Hij houdt niet van zoete aardappels. En al helemaal niet van pinda’s en soja want daar is hij allergisch voor. 

‘Ik kook thuis ongeveer twee keer per week. Vaker lukt niet, daar heb ik met mijn hobby’s en huiswerk geen tijd voor. Ik train twee keer per week voor atletiek, zit op dammen en ik speel hoorn in twee orkesten. Daar ben ik dus best druk mee.'

'Soms zoek ik zelf een recept op uit een kookboek maar meestal maak ik toch iets uit een pak, van Knorr of zo. Dat is net wat makkelijker. Italiaanse gerechten vind ik het lekkerst, het liefst maak ik lasagne. Als ik kook doe ik ook zelf de boodschappen, of ik geef precies aan mijn moeder door wat ze moet kopen.’

Proefjeskoken
'Ik ben bij mijn oma begonnen met koken. Zij houdt ook erg van experimenten, net als ik. Ook echt letterlijk hoor, want vorige keer toen ik bij haar logeerde hebben we proefjes gedaan. We hadden toen bijvoorbeeld een ei een paar dagen in azijn gelegd om te kijken wat er dan zou gebeuren. De eierschaal lost dan op en het ei wordt helemaal elastisch.'

'Ik vind dat soort proefjes heel leuk om te doen. Eigenlijk is koken ook steeds een experiment, zeker als je iets voor de eerste keer maakt. Misschien houd ik er daarom wel van.’

Pinda-allergie
'Ik kan zelf helaas niet alles eten. Ik ben allergisch voor pinda’s en soja dus daar moet ik voor uitkijken. Als ik pinda zou eten, krijg ik een dikke keel, alsof ik stik. Vroeger was ik ook allergisch voor aardbeien en ei trouwens. Van aardbeien kreeg ik pukkels. Maar inmiddels kan ik daar gelukkig wel tegen. Ei kan ik nu wel eten als het ergens in verwerkt is, maar van een los ei krijg ik echt een heel naar gevoel als ik slik.’

‘Dit gerecht heb ik al heel vaak gemaakt. De eerste keer was toen mijn oma kwam eten en het was meteen een succes. Het is helemaal niet moeilijk om te maken. Ook als je net begint met koken, kun je dit. Maar het is erg lekker, de smaken kloppen gewoon.’

RECEPT: Spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Nodig voor 4 personen:

400 gram gehakt
2 eetlepels oregano
4 eetlepels paneermeel
olijfolie
500 gram gezeefde tomaten
8 cherrytomaatjes
170 gram diepvriesspinazie
1 eetlepel pijnboompitjes
1 bol buffelmozzarella
150-200 gram spaghetti
15 gram verse basilicum

Meng het gehakt met de oregano en paneermeel en kneed er balletjes van ongeveer zo groot als pingpongballetjes. Bak die kort rondom bruin in een koekenpan met een scheut olijfolie. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met olijfolie en giet de gezeefde tomaten er in.

Verdeel de cherrytomaatjes, spinazie en basilicum over de saus en leg daarna de gehaktballetjes erin. Bestrooi met pijnboompitten en in stukjes gesneden mozzarella. Zet het geheel 20 minuten in de oven. Kook intussen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Serveer de spaghetti met de saus en garneer met wat basilicumblaadjes.

Smaakt dit artikel naar meer? Al onze eerdere afleveringen van de kookrubriek vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek