martin garrix a'dam music school

Martin Garrix' tips voor jonge producers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Woensdagavond werd-ie door het Britse DJ Mag uitgeroepen tot de nummer één dj van de wereld. Hoe flikt-ie dat? Tijdens een masterclass deze week probeerde Martin Garrix het uit te leggen aan vijftien jonge dj's/producers. 

Vijftien jonge dj's en producers zitten in de A'DAM Toren en kijken vol verwachting naar Martin Garrix. Ze hebben er al twee uur op zitten voordat de pers wordt toegelaten tot de masterclass. Garrix staat achter zijn laptop en heeft het programma FL Studio open staan. Op een groot scherm kan iedereen volgen wat-ie doet.

Eerst de melodie

Ingespannen tuurt-ie naar zijn scherm. ‘Ik begin altijd met een melodie en pas daarna zet ik andere geluiden aan’, vertelt hij. ‘Soms zet ik er een andere synth bovenop.’ Hij laat horen wat hij tot nu toe heeft. Hier en daar knikt iemand met zijn hoofd. Dan verschuift hij wat balkjes op zijn scherm en klinken er andere geluiden. 

martin garrix a'dam music school

Martin Garrix is ambassadeur van A’DAM Music School, een organisatie die jong muziektalent wil begeleiden. De vijftien deelnemers zijn geselecteerd, nadat ze een motivatie en een eigen nummer hadden ingestuurd. Ze hopen wat op te steken van Garrix. ‘Ik ben blij met dit stuk, maar nog niet met de rest’, mompelt hij.

Gewoon een belletje

Een tip tussendoor? ‘Ik zou het niet te gek maken’, zegt hij. ‘Ik had pas een hele sound met allerlei melodieën en die moest ik uiteindelijk weer helemaal strippen.’ Dan kijkt hij weer naar zijn scherm en draait hij de volumeknop omhoog. ‘Ik heb hier gewoon een belletje gebruikt’, legt hij uit. Dit is geen hogere wiskunde voor jullie he?’ De zaal schudt zijn hoofd. Of hij nooit bestaande loops gebruikt, wil iemand weten. ‘Jawel, meestal voor percussie. En ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met Splice. En terecht, want het is f*cking chill.’

Hoe je binnenkomt bij een label, wil iemand weten. ‘Ik zou niet dertig nummers sturen’, zegt hij. ‘Maak een selectie van drie, vier of vijf nummers. Labels krijgen zoveel muziek, dat kunnen ze nooit allemaal beluisteren.’

martin garrix a'dam music school

Puzzel met te veel stukjes

Dan drumt hij mee met zijn handen in de lucht. De track begint ergens op te lijken. ‘Dit is een opzetje dat ik naar mijn team zou kunnen sturen, zo van: hee, vinden jullie dit vet? Uiteindelijk heb je een puzzel met veel te veel stukjes. Later ga je kiezen wat je vet vindt.’ 

Foto's: Louis van Baar. Ons interview met Martin Garrix over zijn nieuwe titel, zijn dromen en zijn omgang met de roem lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren