Miljonairs zijn helemaal niet gierig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Miljonairs, dat zijn toch van die krenterige graaiers die op hun geld zitten? Niet helemaal waar, concludeerden wetenschappers van de Universiteit van Maastricht deze week. Miljonairs in Nederland zijn een stuk guller dan gedacht. Daar zijn ook tal van voorbeelden van.

Niet elke miljonair is een Dagobert Duck die het liefst geen cent uitgeeft. Uit onderzoek blijkt dat miljonairs in Nederland best wel gul zijn. Zeshonderd miljonairs werd gevraagd om maximaal honderd euro weg te geven aan mensen met een laag inkomen. De miljonairs gaven gemiddeld 71,40 van de honderd euro weg. Bijna de helft schonk de volledige honderd euro. Vergeleken met andere onderzoeken is dat veel geld: niet-miljonairs zouden gemiddeld maar 28,40 euro schenken. 

Geen tegenprestatie
In Nederland zijn er zo'n 98.000 gezinnen die een vermogen hebben van een miljoen euro of meer. Uit eerder onderzoek bleek al dat de miljonairs best gul zijn. Bijna een kwart van de miljonairs wil na overlijden een groot deel van het vermogen nalaten aan goede doelen. Bovendien hoeven miljonairs er niets voor terug: een tegenprestatie is niet nodig. 

Filantropen
Veel rijke stinkerds zijn niet alleen miljonair, maar ook filantroop: iemand die goede dingen voor de mensen doet. En ja, waarom niet met geld, als je dat hebt? Zowel in Nederland als daarbuiten steken veel miljonairs hun biljetten in goede doelen.

Joop van den Ende (geschat vermogen: 1,6 miljard euro)
Met zijn internationale musicalbedrijf wist Joop van den Ende flink wat geld bij elkaar te harken. Dat geeft hij nu voor een groot deel uit via zijn VandenEnde Foundation. Zo geeft hij studiebeurzen aan jonge talenten en betaalde hij het hij DeLaMar Theater in Amsterdam uit eigen zak (prijs: 65 miljoen euro).

Pieter Geelen (geschat vermogen: 145 miljoen euro)
De Nederlandse oprichter van TomTom heeft de weg naar het grote geld gevonden. Jaarlijks geeft hij een paar miljoen weg: om leprapatiënten in Afrika te helpen, maar ook om koraalriffen te beschermen en musea te stimuleren.

Bill Gates (79,3 miljard dollar)
Niet alleen de rijkste man op aarde, maar ook de grootste filantroop. De Microsoft-oprichter heeft de afgelopen vijftien jaar al zo'n 30,2 miljard dollar geschonken aan verschillende goede doelen. Dat is bijna veertig procent van het totale vermogen van de Amerikaan. Hij heeft beloofd uiteindelijk 95% van zijn vermogen te schenken aan goede doelen.

Chen Guangbiao (720 miljoen dollar)
De meeste filantropen doen hun giften in stilte. Zo niet deze Chinese zakenman. Chen Guangbiao wil dat iedereen ziet hoe gul hij wel niet is. Toen China in 2008 werd getroffen door een aardbeving, ging Guangbiao de slachtoffers persoonlijk een hand vol geld geven. In New York gaf hij alle daklozen in het park honderd dollar. Gewoon, omdat het kan.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren