Modieus: de kracht van het verbergen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Achter de jurken van de pas afgestudeerde ontwerper Karim Adduchi (27) zit een heel verhaal. Dat van moslimvrouwen uit Noord-Marokko om precies te zijn. Vorige week mocht hij zijn werk tonen als jong talent tijdens Lichting 2015, een show op de Amsterdam Fashion Week. Jurken van rieten strandmat-materiaal: hoe verzint-ie het?

‘Ik kom uit een kleine stam, waar vrouwen veel macht hebben’, vertelt Adduchi. ‘Ze vertellen hun kinderen spannende verhalen, door dingen juist níet te vertellen.’ Hij raakte geïnteresseerd in hun geheimen. Voor zijn afstudeerproject aan de Gerrit Rietveld Academie onderzocht hij hun cultuur, religie en verhalen. Hij verzamelde foto’s en verhalen uit archieven en sprak met vrouwen en familie in Marokko. In een werkboek hield hij alles bij en plakte hij de verzamelde foto’s en die van zijn familie.

Gezichten afgescheurd
Toen moest zijn verhaal vertaald worden naar mode. Hoe doe je zoiets? ‘Ik scheurde foto’s af, waardoor ze minder persoonlijk werden’, vertelt hij. ‘Doordat ik het gezicht van mijn vader van een foto scheurde, kon ik me concentreren op zijn kleding.’ Daarna tekende hij de sfeer die hij wilde creëren in zijn ontwerpen en maakte hij een collage van fotoknipsels en schetsen. 

Toen kwamen de stoffen. ‘Alle stoffen die ik gebruikte komen uit Imzouren’, vertelt hij. In die Noord-Marokkaanse stad woonde hij tot zijn vijfde. ‘Het klinkt misschien raar, maar voordat ik begon, vroeg ik de stoffen wat ze nodig hebben’, vertelt hij. ‘Sommige materialen vertelden me “doe er geen rits in”, anderen konden geen zware knopen dragen.’ Uiteindelijk maakte hij dertien werken en werd hij geselecteerd als een van de jonge talenten die hun collectie tijdens de Fashion Week mochten presenteren. ‘Geweldig’, vindt hij.

Niet zwak
En nu? ‘Ik denk dat ik mensen iets kan leren over de kracht van moslimvrouwen’, zegt hij. ‘Mensen denken vaak dat ze zwak zijn, maar het is juist heel sterk om je kracht te verbergen.’ In september is zijn werk te zien in WOW Amsterdam, tijdens de Broedplaatsendagen. Ook in november is daar een expositie met zijn werk te zien. ‘Zo wil ik een stem geven aan de verborgen schoonheid.’  

Zien wat andere pas afgestudeerde ontwerpers maakten voor de Amsterdam Fashion Week? Bekijk hier onze fotogalerij. Volgende week vrijdag lees je in 7Days een interview met de Nikki Duijst, de winnares van Lichting 2015.

Onderste foto: Team Peter Stigter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren