spreekbeurt
Schoolblog

O jee, een spreekbeurt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Iedereen moet er zo nu en dan aan geloven: een spreekbeurt. Tja, en als je dan toch voor die volle klas moet staan, dan maar liever een beetje goed natuurlijk. Maar hoe houd je een leuke en interessante spreekbeurt? Nou, zo!

Je onderwerp
Piercings, Koning Juliana, de hamerhaai...Er zijn ontelbaar veel onderwerpen waar je je spreekbeurt over kunt houden. Kies altijd een onderwerp waar je veel van af weet, of waarin je geïnteresseerd bent. En je doet je klasgenoten ook een plezier door een origineel onderwerp te kiezen. Dus houd niet de zoveelste spreekbeurt over paarden! Om op ideeën te komen, kun je kijken op:

spreekbeurt.startpagina.nl
www.spreekbeurten.info
spreekbeurt.klikwijzer.nl
spreekbeurt.startkabel.nl
www.scholieren.com

Op deze sites vind je spreekbeurten die leerlingen online hebben gezet over de meest uiteenlopende onderwerpen. Gebruik de informatie, maar neem de spreekbeurten niet letterlijk over. Je bent dan wel lekker snel klaar met voorbereiden, maar iemand anders spreekbeurt opdreunen werkt echt niet. (En dat schrijven we niet omdat het zo hoort.)

Nog een tip: houd je onderwerp altijd klein. Dus kies niet 'de Middeleeuwen'. Maar beperk je tot 'Eten en drinken in de Middeleeuwen', of 'Naar school in de Middeleeuwen'. Hoe kleiner je onderwerp, hoe gerichter je kunt zoeken. Bovendien maak je met een klein onderwerp, gemakkelijker een samenhangend verhaal.

Voorbereiding
Als je een onderwerp hebt gekozen, begin je met het verzamelen van informatie. De meeste informatie vind je natuurlijk op internet en in de bibliotheek. Maar je kunt ook even verder denken. Interview bijvoorbeeld iemand die veel van het onderwerp af weet en gebruik de antwoorden in je verhaal. Vertel wel dat je diegene hebt geïnterviewd. (Extra punten verzekerd!)

Lees alles wat je hebt gevonden goed door en maak aantekeningen van wat jij leuk vindt om te vertellen. Deel je spreekbeurt in als een werkstuk, dus met een inleiding en met hoofdstukken. De hoofdstukken helpen jou om je verhaal goed op te bouwen, maar je hoeft ze niet echt te noemen. Schrijf je spreekbeurt niet helemaal uit. Dus schrijf niet 'In de Middeleeuwen dronken kinderen van zeven jaar al bier, ook overdag. Dat was heel gewoon.' Maar schrijf 'kinderen + bier'. Zo voorkom je dat je gaat voorlezen en houd je je verhaal levendig.

Oefenen
Wil je echt goed beslagen ten ijs komen, oefen dan je spreekbeurt een paar keer voor de spiegel, of doe 'm voor je ouders, of broer of zus. Zo krijg je het verhaal goed in je hoofd. Je zult zien dat het straks voor de klas bijna automatisch gaat.

Meer tips lezen die het schoolleven makkelijker maken? Hier vind je alle schooltips op Sevendays.nl.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten