In beeld

Parels van schoolagenda's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

'Waar het op slaat, weet ik niet meer', zegt oud-scholier Koen, wiens agenda met de de tekst 'Houd je bek' in het Dordtse Onderwijsmuseum staat. 'Volgens mij heeft een vriend het geschreven. Misschien was hij boos op een leraar of op iemand in de klas.' De tentoonstelling Grow Up! barst van zulke pareltjes van schoolagenda’s, uit de jaren vijftig tot nu. 

Jaren 50

Je zou het niet zeggen, maar deze agenda van Ilse uit Texel was in de jaren 50 behoorlijk vooruitstrevend. En een uitzondering, want op veel scholen mocht je geen plaatjes van pop- en filmsterren in je agenda plakken.  

Jaren 60

In de jaren zestig, toen Wilma vijftien was, leerde ze Leo kennen op Koninginnedag. Het was liefde op het eerste gezicht. Op haar zeventiende trouwde ze met hem en raakte ze zwanger van hun eerste kind. 'Achteraf gezien waren we nog veel te jong', zegt ze. Na tien jaar kwam er een eind aan het huwelijk. Artistiek bleef Wilma wel: ze maakt sieraden en schildert nog altijd graag. 

Jaren 70

In de jaren zeventig werden de agenda's psychedelische kunstwerken, zoals deze van Michelle. Ze stippelde, tekende en kleurde en soms zat er een verborgen briefje in over een ontmoeting met ene Petertje. Tussen de bedrijven door kun je nog wat huiswerk zien staan.

Jaren 80

'Misschien had ik meer moeite moeten doen op school, dan had ik kunnen studeren', blikt Ivo terug op zijn schooltijd in de jaren 80. School was voor hem vooral een sociaal tijdverdrijf. 'Tekenen kon ik niet echt goed', vindt hij. Eigenlijk wilde hij dierenarts worden en nog steeds houdt hij van dieren. Maar hij is controleur geworden op schepen in de haven.

Jaren 90

'Dat al die meisjes zo klef in elkaars agenda schreven, was echt een trend', zegt Lieke over haar agenda uit 1991. Met Mira had ze een intense vriendschap omdat ze allebei klein waren.

Meer over de tentoonstelling Grow Up! lees je deze week in 7Days. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren