Dossier mediawijsheid

Peiling: 1 op 8 jongeren stuurt sexy foto's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Heb jij wel eens een 'sexy' foto van jezelf gemaakt? En heb je die wel eens naar iemand gestuurd? Volgens een peiling heeft één op de acht Nederlandse jongeren dat wel eens gedaan. Soms lekt zo'n foto uit en gaat-ie de hele school rond: eigen schuld, dikke bult?

Sexting, zo wordt het verspreiden van sexy foto's of filmpjes via een smartphone of social media genoemd. Het is vaak vertrouwelijk bedoeld, maar het kan gebeuren dat die beelden opeens open en bloot op internet staan. Tja, dan baal je.

Wie stuurt de foto's door?
Maar hoe vaak gebeurt dat nou? Website Meldknop.nl voerde daarom een onderzoekje uit onder 743 jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud. Meer dan de helft (55%) zegt wel eens zo'n sexy foto of filmpje te hebben gezien of gedeeld.

Eén op de acht ondervraagden zegt zélf ooit een sexy foto of video te hebben verstuurd. Nu is 'sexy' een breed begrip in de peiling: het varieert van uitdagende foto's (met duckface, borsten vooruit) tot echte naaktfoto's. 

Waarom stuur je zulke foto's door?
Eigenlijk is sexting een soort online flirten. Dat doen de meeste jongeren (69%) met hun vaste relatie. Maar zelfs een vaste relatie kan uitgaan. En dan weet je niet wat er met zo'n foto gebeurt. Twee derde van de jongeren denkt ook dat zulke intiem verstuurde beelden nooit zullen uitlekken.

Hoort sexting er gewoon bij?
En toch gebeurt het. Meestal in de vriendenkring, in de klas, of de hele school. Het doorsturen is dus het grootste probleem. Slechts in 15% van de gevallen wordt de doorstuurder erop aangesproken. 

Het zou toch geen zin hebben, stellen de ondervraagden. Bovendien zou 27% van de jongeren het de verantwoordelijkheid vinden van degene die op de foto staat. Had je maar nooit in je ondergoed moeten poseren. 

Ben jij het eens met de stelling: Sexy foto uitgelekt? Eigen schuld'? Geef je mening en stem op onze poll.

'Ik dacht dat ik zo iets met hem kon krijgen'. Francien Regelink stuurde op haar vijftiende een naaktfoto naar haar crush. Daarna zag de hele school 'm. Haar verhaal lees je komende vrijdag in de papieren 7Days. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier mediawijsheid
Dossier mediawijsheid
Blog - Dossier mediawijsheid