Plassen we in het zwembad? Ja!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Wie wel eens in het zwembad plonst, vraagt het zich vast zo nu en dan af: 'Wordt hier nou vaker in geplast, of ben ik de enige die dat doet?' Het antwoord is: je bent níet de enige. Dat ontdekten Canadese onderzoekers van de Universiteit van Alberta. 

De onderzoekers namen 250 watermonsters uit 31 zwembaden en bubbelbaden. In álle baden en bubbelbaden werd urine gevonden. Hoeveel precies, dat verschilde. In een van de zwembaden, waarin ongeveer 417.000 liter water zat, werd zo’n dertig liter urine gevonden. En in een bad dat twee keer zo groot was, troffen ze 75 liter plas aan. 

Urinemeter

Nou klinkt dit misschien vies, maar urine op zich is niet ongezond. Toch kunnen de stofjes die erin zitten vervelend reageren op chloor, waardoor het kan gaan irriteren. De onderzoekers vinden daarom dat er een soort urinemeter moet komen, die de kwaliteit van het water in de gaten houdt. 

Naar de wc!

Zelf kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen aan die waterkwaliteit: door de oude vertrouwde wc weer te gebruiken!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren