Foto: Akin Celiktas
In beeld

Pride Photo Awards 2016

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De Turkse oproerpolitie die een (Gay) Pride Parade in Istanbul tegenhoudt. Met bovenstaande foto won de Turkse Akin Celiktas de zesde internationale Pride Photo Award. Hieronder zie je een aantal andere winnende foto's. 

De algemene winnende foto is gekozen uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten. ‘We zijn enorm trots op deze winnaar´, aldus Margriet van der Linden, de bestuursvoorzitter van de Pride Photo Award.

Grote moed
'Zowel de jonge vrouw in deze foto als de fotograaf tonen grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, en overal ter wereld.'

De Pride die op 26 juni in Istanbul zou worden gehouden, werd vanwege ‘veiligheidsredenen’ verboden. Toch kwamen demonstranten opdagen, die zich in kleine groepjes verspreidden om toch zichtbaar te zijn, als alternatief voor de optocht. De politie dreef hen uiteindelijk uiteen met traangas en rubberkogels. 

Categorie: Insiders/ Outsiders 
De eerste prijs ging naar ‘Polarity’ door Lana Yanovska uit Oekraine:

Foto: Lana Yanovska


Categorie: Stories
De eerste prijs was voor ‘Samantha Flores, a woman of her own making’ door Benedicte Desrus uit Frankrijk: 

Foto: Benedicte Desrus
|

Categorie: Open 
Gewonnen door ‘Z’ van Rowan Renee uit de Verenigde Staten:

Foto: Rowan Renee

Speciale vermelding:
‘Reynas Delas Flores: Manila’s Golden Gays’ door Geloy Concepcion, Filipijnen:

Pride Photo Award

Expositie
De prijsuitreiking en de opening van de expositie zijn op 16 september in de Oude Kerk in Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren