Gay Pride 2016

'Pride is voor iedereen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Straatfeesten, openluchtbioscopen, concerten. Al de hele week staat Amsterdam in het teken van Pride Amsterdam 2017, de jaarlijkse Gay Pride. Het hoogtepunt volgt zaterdag: de Canal Parade. Een vrolijke botenstoet met dansende LHBTI'ers. Nick (18) is er dit jaar voor het eerst bij. 

‘Ik zag altijd foto’s van halfnaakte mannen in leren pakjes die tegen elkaar aan stonden te dansen op een boot’, vertelt Nick. ‘Dan dacht ik: dáár wil ik niet tussen staan.’ Waar hij wél graag tussen wil staan: een gezellige groep jongeren bij wie hij zich thuis voelt. En dat gebeurt dit jaar voor het eerst. 

Gay Pride 2016

Youth Pride

Ook de organisatie van Pride Amsterdam 2017 realiseerde zich dat jongeren van het evenement waren vervreemd. Daarom werden dertien jongerenorganisaties bij het evenement betrokken. Onder meer LHBTI-jongerensites Expreszo en Jong&Out, waarvoor Nick werkt. Maar ook niet LHBTI-georiënteerde organisaties zoals Scouting Nederland. Met elkaar organiseerden ze de Youth Pride, een speciaal Pride-gedeelte voor jongeren, met onder meer een openluchtbingo en een openluchtbioscoop.  

Gay Pride 2016

Canal Parade

Zaterdag trekt een bonte stoet boten met dansende LHBTI’ers (en hetero’s) door de grachten. ‘Er varen vijf jongerenboten mee’, vertelt Nick. Hij hoopt dat de Youth Pride de drempel voor jongeren verlaagt. En dat ze een ander beeld krijgen van de LHBTI-community, als ze zien dat niet iedereen leren pakjes draagt. Al moeten die leren pakjes er natuurlijk ook bij zijn, vindt hij. ‘Dit is het feestje van de héle LHBTI-community. Zo kunnen we laten zien dat we er zijn en dat we trots zijn op wie we zijn.’ En het feest is bedoeld voor iedereen, benadrukt hij. ‘Of je nou in de kast zit of uit de kast bent, of je homo of hetero bent, of helemaal geen label wilt. Op deze dag wordt liefde verspreid.’ 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens LHBTQIAP: Waar staat het eigenlijk voor? of Korte film over verliefde jongens verovert je hart.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren