Sexting: zo doe je het veilig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Sexting kan leuk en spannend zijn, maar er kleven ook gevaren aan. Daarom zocht 7Days alles wat je wil weten over sexting bij elkaar. Deel 2 van 3: Wat moet je wel en niet doen om het veilig te houden?

Om te beginnen bij het begin: sexting is een combi van het Engelse sex (seks) en texting (tekstberichtjes sturen). Het staat voor het verzenden en ontvangen van seksueel getinte beelden of berichten. Als jij dus voor de webcam zit en een foto van jezelf zonder beha of boxer maakt en dat naar een ander stuurt, valt dat onder sexting. Maar óók een seksueel getint appje zonder foto is sexting.

Abnormaal of heel gewoon?

‘Sexting is iets normaals’, zegt pedagoog Krista Okma. ‘Mensen zeggen vaak: het moet niet en het kan niet. Maar het kan, het is leuk en het is spannend. Sexting op zich is het probleem niet. Het is een manier om het spannend te hebben met elkaar. Shame sexting is wél een probleem. Dat is als andere mensen jouw foto’s of filmpjes bekijken omdat ze doorgestuurd worden - zonder toestemming. Jij raakt er dan de controle over kwijt en dat kan grote gevolgen hebben. Sexting wordt ook een probleem als je het doet omdat je onder druk wordt gezet, bijvoorbeeld omdat je hoopt dat je daarmee je vriend(in) kunt behouden. Vraag je dan af of deze persoon wel echt zo leuk is.’

Wat doe je als je een pikante foto of video krijgt die niet voor jou bedoeld is?

‘Als dit niet met toestemming van de persoon zelf is gebeurd, wis de beelden dan meteen. Zodat het helemaal weg is uit je telefoon én je (online) back-ups. Zo doorbreek je de ketting. Spreek degene die jou dit stuurde aan. Zeg dat je het niet oké vindt. Leg de vraag bij de ander: zou jíj het leuk vinden als het bij jou gebeurde?’, zegt Okma. ‘Daarnaast is het netjes om degene te waarschuwen die op de foto of video staat’, voegt ervaringsdeskundige en auteur van Francien laat je tieten nog eens zien Francien Regelink toe. ‘Doe dat niet in een volle klas, maar privé. Dan weet diegene wat er aan de hand is en daarnaast voelt hij of zij zich minder eenzaam.’

Wat als het toch mis gaat met jouw beeld?

Regelink: ‘Stap naar een volwassene. Die kan makkelijker bedenken wat de volgende stappen zijn, bijvoorbeeld de politie benaderen. Als je het durft, confronteer de dader. Het doorsturen van pikante foto’s van minderjarigen is strafbaar. Na een waarschuwing is dat beter te bewijzen én extra strafbaar.’

Sexting: niks om je voor te schamen, toch gaat het vaak mis. Hoe doe je het goed?

  1. Zorg dat je onherkenbaar bent als je een sexy foto of video stuurt die je privé wilt houden. Dus niet met je hoofd erop, al vind je iemand nog zo leuk of ben je al een tijdje bij elkaar. Bedenk dat het net zo spannend kan zijn om iets te sturen waarop niet alles te zien is, maar die juist suggestief is. Dan voelt het later ook minder kwetsbaar.
  2. Laat ook andere kenmerken van jezelf weg. Bijvoorbeeld die piercing of tattoo. Of achtergrondkenmerken bij jou thuis (die ene opvallende rode bank of dat schilderij), waaruit anderen kunnen opmaken dat jij het bent.
  3. Als je iemand nog nooit in real life hebt gezien, wees dan extra voorzichtig. Je weet niet wie die persoon echt is en wat zijn of haar intenties zijn.

Lees hier deel 1: Dit vinden jongeren van sexting

Lees hier deel 3: Persoonlijke verhalen over sexting

Anderen lazen ook: Dit vinden jongeren van sexting

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren