Emoji credit MoMa

Stokoude emoji in MOMA (en gloednieuwe op je mobiel)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Plasschaert

Het is bijna niet voor te stellen. Maar zo’n drie decennia geleden konden mensen elkaar géén lachende drol sturen. Ook geen dansend vrouwtje in een rode jurk en laat staan een geel hoofdje dat huilt van de lach. Maar eh, hoe leukte je je tekstberichtjes dan op? Dat is te zien in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York.

Daar, in dat beroemde museum in New York, hangen de allereerste emoji’s ooit gemaakt. Die eerste serie bestond uit 176 stuks in totaal, van een simpel hartje tot een paar sterrenbeelden. De plaatjes werden in eerste instantie vooral op Japanse telefoons gebruikt. Toen ze in 2010 aan Unicode werden toegevoegd, werden ze een wereldwijde hit.

Unicode is een pakket met tekens dat wordt gebruikt door grote techbedrijven. Hierdoor konden de smiley’s ook door mensen met een iOS- of Android-toestel worden gebruikt. De designspecialist van het MOMA is in zijn nopjes met de inmiddels stokoude plaatjes. Het museum heeft ze opgenomen in de permanente collectie en hoopt er binnenkort nog meer te bemachtigen. ‘We zijn thrilled. Het zijn bescheiden meesterwerkjes, die de zaadjes hebben geplant voor een totaal nieuwe visuele taal’, zei hij verrukt tegen de Britse krant The Guardian.

Eindelijk facepalm

Die 176 zaadjes waar het in 1999 mee begon zijn inmiddels verhonderdvoudigd. En er komen er ieder jaar meer bij. Zoals vorige week, toen er een nieuwe badge van 72 nieuwe afbeeldingen werd gelanceerd. Met daarin eindelijk de langverwachte facepalm-emoji, in mannelijke én vrouwelijke vorm en met verschillende huidskleuren.

emoticons emoji

Ook nieuw: een hand die een selfie maakt, een avocado, een gorilla en een zanger die verdacht veel op David Bowie lijkt. De plaatjes werden in juni al goedgekeurd door het Unicode Consortium, de organisatie die bepaalt welke emoji worden toegevoegd aan de officiële lijst. Op dit moment zijn ze alleen voor mensen met iOS 10.2 op hun toestel hebben te gebruiken. Maar waarschijnlijk zijn ze binnenkort voor iedereen beschikbaar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren