Super Stream Me: één grote statusupdate

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Bijna drie weken lang filmen Tim den Besten (28) en Nicolaas Veul (31) alles wat ze doen. Letterlijk álles. Voor hun documentaire Super Stream Me willen ze ontdekken hoe het is om álles online te delen. Het boek The Circle van Dave Eggers, over een wereld waarin werkelijk alles deelbaar en openbaar is, wordt zo werkelijkheid.

De twee documentairemakers lieten zich voor Super Stream Me inspireren door The Circle. De hoofdpersoon in het boek besluit om haar leven te streamen om zo 'transparant' te zijn. Om haar nek hangt voortaan een camera die alles registreert wat ze doet en bespreekt, tot op het toilet aan toe. Geen geheimen meer, want iedereen heeft recht op haar ervaringen. Privacy is diefstal, want het is het onthouden van kennis waarvan anderen kunnen profiteren.

Eén grote status-update
De wereld die Eggers omschrijft, is wel erg futuristisch. Maar online je leven delen, dat doen we allemaal wel: op Facebook, met Snapchat of met Periscope. Dus waarom plaatsen we niet álles online, als één grote status-update? Tim en Nicolaas willen voor hun documentaire onderzoeken hoe het is om altijd bekeken en beoordeeld te worden. Hoe is het als niets meer privé is? Wat zijn de emotionele gevolgen?

Poepen voor zeshonderd kijkers
Sinds woensdagochtend zijn de twee heren via de website van Super Stream Me te volgen. Naast de streams zijn ook hun hartslag en locatie te volgen. Ja, álles is openbaar. Dat Tim voor het oog van zeshonderd volgers op de wc zit, tja: dat hoort bij het experiment.

Super Stream Me is bijna drie weken lang 24/7 te volgen op de site. In november 2015 zijn afleveringen van Super Stream Me te zien op NPO 3. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren