'Tijd om die emoji te omarmen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Een ‘oh wat lief dat je dat zegt, jeminee, ik word er gewoon een beetje rood en verlegen van’-smiley met rode wangen en een glimlachje. Een rood hartje, dat sinds kort trouwens hysterisch grote proporties aanneemt na verzenden, waardoor niemand het meer durft te sturen. Een dikke vette spierbal ter aanmoediging. Een schattig olifantje-in-de-kamer.

Elke week neemt Lotte voor haar hoofdredactioneel een nieuwsonderwerp uit de krant of van Sevendays.nl nog eens onder de loep.

Emoji zijn ongetwijfeld zo bekend voor je als het alfabet. Vorige week sprak ik professor Vyv Evans (zie de papieren 7Days van deze week), die onderzoek deed naar het gebruik van de smartphone-symbooltjes onder Britten. Emoji zijn de snelst groeiende ‘taal’ in zijn land, stelt hij. En in tegenstelling tot een hoop taalpuristen die spreken van taalverarming, is hij er vurig voorstander van. Want, zo vindt-ie, al append kun je nu eenmaal mínder emoties in je woorden leggen dan face-to-face. Laat die emoji je dan vooral helpen om je teksten van het goede gevoel te voorzien. Anders ontstaan er maar nodeloze communicatieproblemen en misverstanden. 

Appjes van vrienden, eetfoto’s van collega’s, updates van freelancers die op pad zijn voor een verhaal... Het is nogal druk op mijn WhatsApp, ongetwijfeld óók heel bekend voor je. Op de redactie zie ik de meesten regelmatig op hun telefoon tikken. Soms gniffelend, soms een beetje verhit. En bijna altijd in een tempo waar je u tegen zegt. Een groot voorstander van emoji was ik niet. Ik vind ze soms een beetje infantiel, die gele gezichtjes, om over die olijke drol nog maar niet te spreken. Maar ik snap wel goed wat Evans zegt. In een paar snelle woorden kún je weinig emotie kwijt, daar heb ik ook regelmatig last van. Feit is dat we nu eenmaal heel anders zijn gaan communiceren. Tijd dus om die gezichtjes, diertjes en andere koddige emoji te omarmen. Ik hoop dat ze er altijd zo onschuldig blijven uitzien. Communiceert wel zo knus.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Hoofdredactioneel
hoofdredactioneel
Hoofdredactioneel / dossier verkiezingen VS
Hoofdredactioneel