Tweedehands kleding
Stelling

'Tweedehands spullen? Gadver!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het klinkt alleen al heel nobel: 'spullen een tweede leven geven'. Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker tweedehands spullen kopen. Een goede ontwikkeling, al blijven veel jongeren gebruikte spullen simpelweg vies vinden. 

Het kopen en verkopen van afgedankte spullen, daar wachten we allang niet meer mee tot Koningsdag. Op online vrijmarkten als Marktplaats en Speurders, maar ook een website als Bol.com, kun je eenvoudig tweedehands spullen aanschaffen. Kleding, boeken, games, fietsen en elektronica: ze zijn tweedehands een stuk goedkoper.

Dat rondstruinen op Marktplaats, dat gebeurt echt niet alleen door oude vrouwtjes die op zoek naar een lekkere 'cheap' jurk. Uit onderzoek van Kaleidos Research blijkt dat steeds meer Nederlandse jongeren tweedehands spullen kopen. Het bureau houdt elk jaar bij hoe jongeren tussen de 12 en 18 denken over de wereld en hoe ze zich gedragen. Dit jaar deden er 1366 jongeren mee. Daarvan gaf 16% aan vaak tweedehands spullen te kopen. In 2012 was dat nog 9%.

Tweedehands boeken

Duurzaam en goedkoop
Dat jongeren spullen vaker een tweede leven geven, juichen ze bij Kaleidos Research alleen maar toe. Het hergebruiken van spullen bespaart grondstoffen: er hoeven immers minder nieuwe spullen gemaakt te worden. Of jongeren zelf ook zo duurzaam denken is volgens de onderzoekers de vraag, want geld speelt natuurlijk een belangrijke rol. Jongeren die uit een wat armer gezin komen kopen vaker tweedehands spullen (20%) dan jongeren uit een gezin met een relatief hoog inkomen (8%). 

'Vies idee'
Toch is er nog altijd een grote groep die er niet aan moet denken om een jas van iemand anders aan te trekken. Bij veel ondervraagde jongeren viel het woord 'vies'. 'Ik vind het idee vies, al weet ik dat dat niet waar is. Maar het idee dat het ooit van andere mensen is geweest, spreekt mij niet zo aan', zei een van de deelnemers vorig jaar. Bovendien: hoe is de kwaliteit? Dat is zeker bij elektronica een goede vraag. Is het niet al stuk? En kan ik het wel ruilen?

Een groot deel van de jongeren geeft aan zich ook niet te verdiepen in het aanschaffen van tweedehands spullen. 'Ik krijg toch alles van mijn ouders en die kopen niks tweedehands', is een van de opmerkingen. En dat terwijl het hergebruiken van spullen goed is voor het milieu. Of is het bovenal toch gewoon een beetje vies?

Ben jij het eens met de stelling: 'Tweedehands spullen? Gadver!' Stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten