Vier vragen over gehoorschade bij jongeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Zo middenin het festivalseizoen kampen onze oren met meer decibellen dan anders. Gelukkig dragen steeds meer mensen oordopjes. Zo werden op Down the Rabit Hole bijvoorbeeld al 50% meer oordoppen verkocht op dag één dan tijdens het hele evenement vorig jaar, volgens het AD.

Hoeveel jongeren hebben gehoorschade? 

Precieze cijfers zijn er niet, maar geschat wordt dat een kwart van de jongeren tussen 12 en 25 jaar gehoorschade heeft. Dat zeiden onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) in 2015. Ze baseerden zich op de resultaten van de online zelftesten Oorcheck en Hoorscan

Hoe komt dat? 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er inderdaad genoeg signalen om aan te nemen dat jongeren vaker gehoorschade oplopen. Zo gaan ze op steeds jongere leeftijd naar concerten. En iedereen heeft wel een muziekapparaat dat te hard staat. Van de jonge deelnemers aan een zelftest gaf 60% aan wel eens een piep te horen na het uitgaan. Een op de vijf hoort die piep zelfs permanent. 

Waar wordt die piep door veroorzaakt? 

Als je te vaak of te lang naar harde herrie luistert, kunnen de trilharen in je oor beschadigen en kapot gaan. Dat kan in één keer gebeuren, of als je te vaak of lang naar hard geluid luistert. Als de trilharen kapot zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort, of ze geven verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Die kan permanent worden. Ook kun je overgevoelig worden voor geluiden, geluid vervormd horen, of met je beide oren iets anders horen.

Waarom wordt harde muziek niet verboden?

Een wet is er niet, maar staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft wel afgesproken met poppodia en organisatoren van concerten en dancefeesten dat de volumeknop maximaal op 103 decibel staat. Ook moeten bezoekers goedkoop aan oordoppen kunnen komen. Ook vindt de staatssecretaris dat er voorlichting moet komen. 

Wanneer is geluid te hard? 

Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Wat je oren wel en niet aankunnen lees je hier

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Terugkijken: docu over het leven van Martin Garrix of Willem-Alexander nodigt 150 jarigen uit voor feestje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren