vlogboek
Boeken

Vlogboek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Zo, school is weer begonnen. Tijd om met je leeslijst starten. Maar waar begin je?  Bij de filmpjes van docent Nederland Jörgen Apperloo. Op zijn Vlogboek staan er meer dan veertig waarin hij je steeds over drie boeken bijpraat.

Apperloo is sinds twee jaar docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse. Hij ontdekte dat leerlingen in de bovenbouw vol goede moed aan hun leeslijst Nederlands beginnen, maar halverwege afhaken. Vaak omdat ze lukraak iets uit de kast van hun ouders hebben geplukt en zich door een boek heen moeten worstelen dat hen eigenlijk niet interesseert. Zonde, vindt hij. Want lezen kan zo ontzettend leuk zijn.

Bijgepraat
Zo kwam hij op het idee voor Vlogboek. In elk filmpje bespreekt hij drie Nederlandse boeken waarvan altijd een nieuwe roman. Hij doet dat in een razend tempo en leukt zijn filmpjes op met foto’s, illustraties en liedjes. Soms pakt hij zijn gitaar erbij, soms snijdt hij passende tv-fragmenten door het beeld, zoals een grappige scène uit Jiskefet. Dat maakt zijn filmpjes heel afwisselend. Ook inhoudelijk zijn ze sterk. Apperloo vertelt kort iets over de schrijver, het genre, de thema’s en vat vaak ook samen wat de kranten over het boek hebben geschreven. Zo ben je binnen zes minuten bijgepraat over drie lijstwaardige boeken. Superhandig!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren