Vreemde festivalkunst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Afgelopen weekend was het festival Welcome to the Village in Leeuwarden. Met muziek, lekker eten en een zonnetje. Alles wat je van een festival verwacht dus. Maar er waren ook vreemde dingen gaande. Zo draalden mensen met roze haarnetjes bij een vreemde ambulance. Allemaal onderdeel van kunstproject de Mobiele Medicijnfabriek. 

Groepjes mensen met een roze haarnet en een schort slenteren voorbij. Ze hebben een bakje in hun hand en knippen blaadjes af met een klein schaartje.

Daarna verzamelen ze zich voor een oude ambulance. Wat daar zoal gebeurt? ‘Hier kun je je eigen medicijn maken’, legt een medewerker van de Medicijnfabriek aan een bezoeker uit. ‘Eerst zoek je op je intuïtie een plant of bloem op het festivalterrein. Die wordt beoordeeld door een expert. Is-ie giftig? Dan wordt het een broche of amulet. En anders kun je er pillen, thee of zalf van maken.’ 


De Mobiele Medicijnfabriek is een maatschappelijk kunstproject om mensen bewust te maken van de natuur en wat die ons kan geven. 'Als het goed is leidt jouw intuïtie je precies naar die plant of bloem die jij op dat moment nodig hebt´, aldus de medewerker. 

Medicijnlab
Van binnen ziet de bus eruit als een laboratorium à la Breaking Bad. Op de werktafel staan potjes pillen en kruiden, er is een oven en een gasfornuisje en er liggen pipetjes en pincetten.

Twee jongens pulken aandachtig een paar bloemblaadjes in een amulet. Wat verderop knipt iemand zijn brandnetelblaadjes fijn. Nadat die gedroogd zijn in de oven, worden er pillen van gemaakt. Een meisje maakt een zalfje van Grote Engelwortel.


Om even helemaal tot rust te komen, staan er buiten de bus veldbedjes klaar en kun je een koptelefoon met rustgevende muziek krijgen. Kan je in alle rust genieten van een zelfgemaakte vrouwenmantelthee of brandnetelpil. De Mobiele Medicijnfabriek staat nog op de volgende festivals:
Taribush Kuna Festival, Dwingeloo (21-24 juli)
Solar, Roermond (4-7 augustus)
Mysteryland, Haarlemmermeer (26-27 augustus)

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren