Welkom terug! 7 feiten en fabels over luizen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Zomervakantie voorbij? Welkom terug in de schoolbanken! En misschien ook wel: welkom terug, luizen op je hoofd. Want ja, die kriebelbeestjes komen heus niet alleen op basisscholen voor. En ouders worden aan het begin van het schooljaar altijd volop gewaarschuwd voor hoofdluis. Maar in Nederland doen de vreemdste verhalen over luizen de ronde. Wat zijn nou feiten en wat fabels?

1. 'Op de middelbare school komen luizen eigenlijk nooit meer voor': fabel
Helaas komen hoofdluizen overal voor waar mensen dicht bij elkaar zitten, dus óók op de middelbare school. Luizen zijn vooral dol op hoofd-aan-hoofd-activiteiten als samen gamen of veel selfies maken. Maar anders dan op basisscholen wordt er op middelbare scholen nauwelijks gecontroleerd. Op slechts 12 procent van de middelbare scholen wordt regelmatig hoofdluiscontrole uitgevoerd. Dit tegenover 88 procent van de basisscholen, waar na elke schoolvakantie wordt gecontroleerd.

2. 'Meisjes hebben vaker luizen dan jongens': feit
Dat komt vooral omdat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. Luizen blijven daar net een beetje beter op zitten. En áls de luizen eenmaal in lang haar zitten, is het lastiger om ze weer kwijt te raken. Bij het uitkammen mis je bij lang haar sneller een stukje waar een luis zit, dan bij kort haar.

3. 'Luizen komen het meest voor in de zomer': fabel
Luizen houden heel erg van een temperatuurtje van 37 graden. En dat is precies de temperatuur van je hoofdhuid, of het nu zomer of winter is! Na de zomervakantie zijn er vaak meer kinderen met luizen op basisscholen. Dat komt vooral omdat er dan al een tijdje niet gecontroleerd is op de scholen.

4. 'Je kunt luizen krijgen van je hond of je kat': fabel
Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat zijn een ander soort luizen dan hoofdluizen. Maar ze hebben veel vaker last van vlooien. En die zijn gelukkig nauwelijks in mensen geïnteresseerd.

5. 'Als je luizen hebt, moet je alles van stof heel goed en heet wassen en je beddengoed moet in de vriezer': fabel
Vroeger was dat vaak het advies, maar inmiddels weten deskundigen dat dat niet helpt. Luizen die niet meer op je hoofd zitten, zijn al zo verzwakt dat ze snel dood gaan. Hoofdluizen kunnen 8 tot 24 uur overleven zonder voedsel en warmte, daarna drogen ze uit en sterven ze. Je knuffels in de diepvries stoppen of je dekbed op hoge temperatuur wassen helpt dus niet bij het bestrijden van hoofdluis.

6. 'Als je je haren in een knot draagt, heb je minder kans op luizen': feit
Losse haren, lange staarten of vlechten komen makkelijker in aanraking met het haar van een ander, waardoor luizen kunnen overlopen. Luizen klimmen met hun zes pootjes en sterke klauwen behendig van haar naar haar. Daarbij kunnen zij snelheden van wel 30 centimeter per minuut halen. Een korte knuffel, een selfie of even op elkaars schermpje kijken kan dus al genoeg zijn. Een luis kan trouwens niet zwemmen (wel drijven), springen of vliegen.

7. 'Luizen houden vooral van schoon haar': fabel
Luizen voelen zich even goed thuis op ongewassen, vettige haren als op een frisgewassen hoofd met shampoogeur.

Hoeveel jongeren hebben eigenlijk luizen? En beschermt gel je tegen haarluis? Dat en meer lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren