Wereldreis op Filmfestival Rotterdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Begin je ochtend eens op een kostschool voor dove kinderen in de Oekraïne. Rond lunchtijd stap je over naar Timboektoe om te kijken hoe het is om als vrouw in een streng-islamitische stad te wonen. Neem daarop een kijkje in een arme buitenwijk van Parijs en reis snel door naar een luxe wintersportgebied in de Alpen. Onmogelijk op één dag? Niet op het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). Daar kun je voor zo’n wereldreis gewoon op je bioscoopstoel blijven zitten.

Nog tot eind volgende week kun je je verstoppen in de filmluchtbel van het IFFR. Veel films op dat festival vallen in de categorie ‘filmhuisfilm’. En nee, die zijn echt niet allemaal moeilijk, somber en saai. In Rotterdam valt gelukkig genoeg begrijpelijks en moois te zien. Zeven festivaltips.

Frank
Absurde Ierse komedie over een jongen die tot zijn grote geluk een baantje scoort als toetsenist in de merkwaardige band Soronprfbs. Die band heeft, afgezien van de onuitspreekbare naam, één groot probleem: zanger Frank heeft altijd een gigantisch masker op zijn hoofd dat hij al jaren weigert af te zetten. Ook de andere bandleden gedragen zich op z’n zachtst gezegd wereldvreemd.

Frank | Official Trailer

Turist
Een op het oog perfect Zweeds gezin brengt de wintersportvakantie door in een luxe skihotel in de Franse Alpen. Even wat quality time in al die drukke levens. Maar dan wordt het gezin bijna verzwolgen door een lawine. En in plaats van dat de vader eerst zijn vrouw en kinderen probeert te redden, rent hij hard weg en brengt hij eerst zichzelf in veiligheid. Die keuze heeft grote gevolgen voor de sfeer tijdens de rest van de vakantie.

TURIST (2015) - Official Trailer [HD]

Timbuktu
Even buiten de beroemde stad Timboektoe leven Kidane, zijn vrouw Satima, hun dochter Toya en de jonge herder Issan. De stad is in handen van moslimfundamentalisten en bijna alles is verboden. Op muziek maken, lachen, roken, voetballen of zonder sluier rondlopen, staan zware straffen. Als Kidane per ongeluk een misdaad begaat, moeten de extremisten met hun nieuwe wetten zijn straf bedenken. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. 

Timbuktu Official Trailer (2014) - HD

The Tribe
Sergej moet zich als nieuwe leerling zien te redden op een kostschool voor doofstomme tieners in de Oekraïne. Op school heerst een sfeer van macht, geweld en uitbuiting. Om te overleven sluit hij zich aan bij een jeugdbende. Bijzonder aan deze film is dat hij praktisch zonder geluid is. Als kijker moet je het verhaal begrijpen door de lichaamstaal van de acteurs. Even wennen, maar wel uniek. 

THE TRIBE Trailer - 53rd Semaine de la Critique 2014

Girlhood
Na alle gebeurtenissen in Parijs is dit een heel actuele film. Girlhood geeft een inkijkje in het leven van het zwarte zestienjarige meisje Marieme dat woont in één van arme banlieues van Parijs. De kans om daar ooit uit te ontsnappen is klein. Ze heeft weinig kans op werk en Marieme krijgt te maken met gedoe rond relaties en zwangerschappen.

Girlhood Official Trailer (2015) HD

Bridgend
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal in de mijnprovincie Bridgend County in Wales. Tussen 2007 en 2012 beroofden zich daar 79 tieners van het leven. Ze hingen zichzelf op en lieten geen afscheidsbrief achter. De regisseur draaide deze film met een cast van jonge acteurs die uit die streek zelf komen. Geen vrolijke film, wel een intrigerend verhaal.

Bridgend - Trailer

Catch me Daddy
Thrillerachtige film over de zeventienjarige Laila die is weggelopen van huis. Samen met haar vriend Aaron woont ze in een treurig caravanpark net buiten de Britse stad Sheffield. Ze is van Pakistaanse afkomst en is doodsbang dat haar conservatieve familie haar daar zal vinden. Haar angst is niet onterecht want haar broer Zaheer struint met vijf gewapende vrienden de omgeving af op zoek naar haar.

CATCH ME DADDY OFFICIAL TRAILER (2014) - Sameena Jabeen Ahmed, McCarron, Movie HD

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren