livcht

Wie is Sint-Maarten?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Ging jij ook met Sint-Maarten op snoepjacht? Luidskeels zingend en behendig met je lampion door de kou langs de deuren. Vanavond is het weer zover! Maar wie was in hemelsnaam Sint Maarten?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we helemaal terug naar het jaar 316. In dat jaar werd Maarten van Tours geboren.

Maarten wie?

Maarten van Tours. Dat was de naam van Sint Maarten toen hij nog geen ‘Sint’ was. Dit veranderde toen hij op een avond een bedelaar in de kou zag liggen. Omdat Maarten geen geld had besloot hij de helft van zijn mantel te schenken. Toen hij die avond ging slapen verscheen Jezus Christus in zijn droom om hem te bedanken. Hierna liet Maarten zich dopen, werd monnik en later zelfs bisschop. Pas na zijn dood werd hij heilig verklaard en Sint genoemd. Op 11 november stierf hij.

Huh? Vieren we dan zijn dood?

Wat we precies vieren met Sint-Maarten is onduidelijk. De een zegt een bedelfeest of een slachtfeest. Maar ook een feest voor de wisseling van het seizoen of een feest omdat het vasten begint zijn verklaringen. In ieder geval herdenken we Sint-Maarten en zijn goede daden. 

Waarom lopen we dan met lampionnen?

Ook over de herkomst van de lampionnen zijn verschillende verhalen. Eentje daarvan gaat over de dag waarop Sint Maarten verdwaald raakte in de duinen. Gewapend met lichtjes trokken mensen het donker in om hem te zoeken. Maarten werd teruggevonden en sindsdien worden lampionnen gekoppeld aan het feest. Op veel plekken gaan kinderen met de lampionnen langs de deuren voor snoep of is er een grote lampionnenoptocht. Maar er zijn ook regio’s waar Sint-Maarten gevierd wordt met een vreugdevuur.

Maar het wordt niet overal gevierd toch?

Dat klopt. Vooral in de provincie Utrecht, Groningen en in het oosten en het zuiden van het land wordt Sint-Maarten gevierd. Maar ook op plekken waar ze voorheen nooit Sint-Maarten vierde, zoals Amsterdam, wordt het tegenwoordig soms gevierd.

Zeker alleen voor het snoep?

Dat moet je natuurlijk aan de kinderen zelf vragen. Hoe vier jij Sint-Maarten?

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 11 november: Sint Maarten

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden