Droogte

Wondersap tegen droogte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Een supersapje dat de extreme droogte in Zuid-Afrika kan oplossen. Daar kwam Kiara Nirghin (16) uit Johannesburg mee op de proppen. Met haar uitvinding won ze de Community Impact Award op de Google Science Fair, een online wetenschapswedstrijd voor scholieren over de hele wereld. 

No more thirsty crops heet haar uitvinding, oftewel Geen dorstige gewassen meer. De ingrediënten? Sinaasappelschil en avocado-olie! Daarmee maakte Kiara een superabsorberend polymeer (SAP). Een polymeer is een molecuul die bestaat uit meerdere identieke delen.

SAPje
Superabsorberend polymeer is een materiaal dat veel vocht kan opslurpen en vasthouden. Nirghin maakte haar SAP (dat er ook nog eens uitziet als een sapje) van koolhydraten die in sinaasappelschillen zitten en olie uit de schil van avocado’s. Haar SAP kan honderd keer zijn eigen gewicht aan water opslaan. Tijdens droge periodes kunnen boeren het gebruiken als reservoir om hun gewassen water te geven. En dan is het ook nog goedkoop en biologisch afbreekbaar. 

Google Science Fair 2016

Award
Hartstikke handig want Zuid-Afrika kampt met een van de heftigste droogtes in 45 jaar. Met haar project won ze de Community Impact Award op de Google Science Fair. Kiara wordt begeleid door iemand van Google om haar polymeer verder te ontwikkelen. De andere winnaars vind je hier

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren