Kookrubriek

Zachte winter? Dan zorgen we zelf wel voor ijs!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een witte kerst? No way! Een kerstvakantie met sneeuw en ijs gaat het niet meer worden. De voorspellingen zijn lente-achtig zacht en zonnig. Geen weer dus voor warme chocolademelk en erwtensoep. Maar als het buiten dan niet wil vriezen, dan maak je je ijs toch gewoon zelf? Vier ijsrecepten.

 

1. Aardbeienroomijs

 

Nodig:
250 gram aardbeien
200 milliliter ongeklopte slagroom
200 milliliter melk
70 gram poedersuiker
1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze:
Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Pureer de aardbeien met een staafmixer, een stamper of gewoon met een vork. Meng de aardbeienpuree met de poedersuiker en het citroensap. Roer de melk en de room erdoorheen. Als het goed is, ziet het er nu een beetje uit als milkshake. Giet het mengsel in een plastic diepvriesbak. Zet de bak een uur in het vriesvak.

Haal de bak eruit en klop het met een mixer los. Dat doe je om te voorkomen dat er harde bevroren stukjes in je ijs terechtkomen. Zet daarna weer terug in de vriezer. Haal de bak er na nóg een uur weer uit en mix weer even door. Na opnieuw een uur invriezen nog een laatste keer doormixen. Laat het ijs daarna zeker een uur met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.

Tips: 
- Dit ijs kun je natuurlijk ook maken met andere soorten fruit. Met frambozen, peren of meloen bijvoorbeeld.
- Als je thuis een ijsmachine hebt, kun je dit recept natuurlijk ook gebruiken. Giet het mengsel in de machine en na een kwartiertje is je aardbeienijs klaar.

2. Vruchtensorbet

Nodig:
(een deel van het) zelfgemaakte aardbeienijs
125 milliliter slagroom
5 eetlepels suiker
Verschillende soorten fruit, bijvoorbeeld kiwi, aardbeien, banaan en perziken
Limonadesiroop 

Bereidingswijze:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd het fruit in kleine stukjes en maak hiervan een laagje onderin een lang glas. Na een laagje fruit schep je een bolletje aardbeienijs in het glas.

Op het bolletje ijs komt opnieuw een laagje fruit, en daarop weer een bolletje ijs. Op het bovenste bolletje ijs komt weer fruit. Giet een scheut limonadesiroop over het ijs en het fruit en schep er een flinke toef slagroom op.

3. Oreo-toren

Nodig:
IJs en koekjes, bijvoorbeeld witte-chocolade-Oreo's

Bereidingswijze:
Héél simpel: stapel om en om een koekje met een bolletje ijs en kijk hoe hoog je toren kan worden voor hij instort.

Tip:
oeite om de toren te laten staan? Maak dan toren terwijl hij plat ligt en leg hem een kwartier in de diepvries. Daarna blijft hij ineens wél rechtop staan!

4. Feestelijke aardbeienijstaart

Ingrediënten:
Je zelfgemaakte ijs (of een bak gekocht ijs)
Half pak bastognekoeken
100 gram geschaafde amandelen
75 gram roomboter
250 ml slagroom
50 gram suiker
Half bakje aardbeien, ongeveer 100 gram (of ander fruit)
Springvorm van ±24 cm doorsnede 
Bakpapier of aluminiumfolie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bodem van de springvorm met folie of bakpapier. Kruimel de bastognekoeken zo fijn mogelijk. Roer de helft van de amandelen erdoor. Laat in een steelpannetje de boter smelten en roer de gesmolten boter door het koekmengsel. Doe het mengsel in de springvorm en druk met de onderkant van een lepel een beetje aan. Bak de bodem 10 minuten in de oven en laat afkoelen.

Rooster de rest van de amandelen in een koekenpan op een laag vuurtje tot ze heel licht bruin beginnen te worden en lekker gaan ruiken. Laat ze afkoelen op een bord. Haal het ijs uit de diepvries. Klop de slagroom met de suiker met een mixer stijf. Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en snijd ze doormidden. Verdeel de helft van het, inmiddels beetje gesmolten, ijs over de koekkruimelbodem.

Schep de aardbeien erover en doe de rest van het ijs erover. Smeer de slagroom over de taart en versier met de geroosterde amandelen. Zet de taart twee uur in de diepvries om op te stijven. Haal de taart ruim een half uur voor je hem wil aansnijden uit de diepvries.

Smaakt dit naar meer? Wat dacht je van superzoette kersttoetjes, laagjestaart of cupcakes?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek