Salaris Giel Beelen onder vuur
Stelling

'Zes ton voor een presentator? Dat is echt te veel'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

565.000 euro. Dat is het bedrag dat Giel Beelen jaarlijks zou gaan verdienen, schrijft De Telegraaf. In Den Haag zijn politici nu geschrokken: zo veel geld voor een presentator, is dat wel gepast?

Omroep BNN-VARA is helder: 'Wij doen geen uitspraken over het salaris van onze medewerkers.' En dus wordt er al jaren gespeculeerd over het salaris van enkele radio- en tv-presentatoren bij de publieke omroep. Want hoeveel verdienen die BN'ers eigenlijk?

Salaris verklapt?

Een ingewijde zou aan De Telegraaf het salaris van NPO 3FM-dj Giel Beelen hebben verklapt. Waar hij het afgelopen jaar nog 440.000 euro ontving, zou dat nu 565.000 euro gaan worden. En dat terwijl de dj net gestopt is met zijn ochtendprogramma en nu alleen in het weekend een radioprogramma gaat maken.

Heel wat politici lieten meteen wat van zich horen. De strekking was bij iedereen hetzelfde: 'belachelijk - en dat van onze belastingcenten!' BNN-VARA heeft meteen gereageerd: ze gaan het salaris aanpassen, maar hoeveel het nu wordt, dat zeggen ze niet.

Belastingbetaler

De discussie over het salaris van presentatoren bij de publieke omroep is niet bepaald nieuw. De radio- en tv-persoonlijkheden van de NPO worden bepaald door de overheid. En die krijgt weer geld van de belastingbetaler. Voormalig premier Jan Peter Balkenende introduceerde daarom ooit de Balkenendenorm. Die regel houdt in dat presentatoren nooit veel meer mogen verdienen dan de premier. De Balkenendenorm is nu vastgesteld op 178.000 euro per jaar.

Is Matthijs van Nieuwkerk een uniek NPO-talent?

'Unieke talenten'

Daar gaat Giel Beelen dus nog altijd flink overheen. En hij is niet de enige. Zo zou Matthijs van Nieuwkerk vorig jaar 580.000 euro hebben verdiend. Ook Ivo Niehe en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg zouden meer verdienen dan de 'norm'. Terecht, vindt de publieke omroep zelf: het zijn grote, unieke talenten. Die moeten gewoon royaal beloond kunnen worden.

Minister Ronald Plasterk heeft begin dit jaar al aangekondigd dat ook zij salaris moeten inleveren. Veel politici steunen dat plan, zeker nu Giel Beelens salaris opeens ter discussie staat. 

De radio-dj zelf maakt zich niet al te druk over de ophef. Hij laat vanaf zijn vakantieadres aan De Telegraaf weten: 'Ik zal mijn boekhouder eens vragen wat ik verdien.'

Wat vind jij: een salaris van 565.000 euro, is dat te veel? Of zouden 'unieke talenten' zo'n bedrag wel verdienen? Geef je mening en stem op onze poll:

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren