kerst ergernissen

Zo overleef je de grootste kerstergernissen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Zoetsappige kwijlmuziek, een eeuwigdurend diner en verplichte vrolijkheid: voor sommige mensen is kerst een kwelling. Hieronder zeven grote ergernissen op een rij. Plus overlevingstips.

1 Het diner-met-duizend-gangen

Eten is lekker. En nodig. Maar waarom zijn er met kerst zo idioot veel gangen? En waarom willen je ouders zich ineens uitsloven in de keuken en gaan ze gekke culinaire dingen doen? Het is niet anders. Bedenk maar dat ze hun best hebben gedaan. Tussen al die gangen zit vast wel iets wat je lust. Vul daar je buik mee en doe voor de show mee met de rest.

2. De zoenen

Tantes met stinkende adem en ooms met vieze baardjes: zoenen is walgelijk en bijna altijd ongewenst. Er zijn een paar manieren om lipcontact te vermijden. Houd je arm altijd stijf gestrekt voor je uit als je op iemand afloopt. Als het goed is, is de boodschap dan duidelijk. Niet? Roep dan dat je verkouden bent (heel besmettelijk en zo). Heb je te maken met een echte aanhouder? Zorg dat zijn of haar zoenen veilig op je wang landen en kus in de lucht terug!

3. De dresscode

Loop je het liefst in spijkerbroek en trui? Dan zit je met kerst in de problemen. In veel families worden jurkjes en overhemden verwacht. Of in elk geval ‘iets feestelijks’. Goddank bestaat de kersttrui. Zit lekker, mag op een broek en niemand die jou kan verwijten niet kerstig te zijn.

4. De verplichte blijheid

Misschien wel de ergste van allemaal: het móet gezellig zijn met kerst. Dat geeft veel mensen zoveel stress dat het sowieso niet leuk wordt. Zie het als iets dat erbij hoort. Kerstverwachtingen zijn altijd veel te hoog. Het sneeuwt ook nooit.

5. Het praten (of nog erger: de ongemakkelijke stiltes)

Als je het eten al overleeft, heb je de gesprekken aan tafel nog. Je kunt bestookt worden met vervelende vragen, zoals: ‘heb je al verkering?’ of ‘wat is het mooiste dat je dit jaar hebt meegemaakt?’ Maar het kan nog erger: ongemakkelijke stiltes. Soms zit er maar één ding op: vlucht! In de keuken is altijd hulp nodig. Ruim voor de gein een keer een paar borden op. De wc is ook een prima schuilplek. En moet de hond niet even uitgelaten worden?

6. De ruzies  

In sommige families kun je de klok erop gelijk zetten: na een paar uur ontstaan er irritaties. Dat krijg je als je mensen ineens zo dicht op elkaar zet en zegt dat het leuk MOET zijn. Word jij zenuwachtig van ruzie? Doe dan alsof je een wetenschapper bent en onderzoek doet naar de menselijke soort (‘Kijk nou, mannetje schenkt weer wijn in en kijkt kwaad. Stem van vrouwtje klinkt ineens hoog en schel.’). Dat schept meteen afstand en geeft lucht.

7. De walgmuziek

Alsof het allemaal niet zwaar genoeg is, hoor je met kerst overal de meest zoetsappige muziek. Bestrijd Wham, Band Aid en Mariah Carey met je eigen anti-kwijl-lijst op Spotify en kondig bij de gastheer/vrouw aan dat jij vanavond de muziek verzorgt. Zijn ze vast blij mee.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: De verschrikkelijke aanloop naar kerst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren