Zo ziet een nepmail eruit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

'Beste burger, je hebt een fantastische prijs gewonnen.' Of: 'stuur je bankpas in'. Of: 'je hebt een betaalachterstand'. Oplichting per mail en sms is er in veel vormen en maten. Hieronder een paar voorbeelden van nepberichten, die bij de Fraudehelpdesk binnen kwamen. Zodat je er niet intrapt! 

Wat je ook doet, klik níet op de link in het nepmailtje van Netflix. Volgens de mail heb je een abonnement genomen en kun je je rekening bekijken. Maar klik je op de 'Aan de slag'-link, dan open je een zip-bestand met kwaadaardige software. Het mailtje is te herkennen aan het onderwerp ‘Bedankt voor uw aanmelding!’ 


Een voicemailbericht van WhatsApp? Niet openen! Dit valse bericht leidt je naar een site waar geprobeerd wordt malware te installeren.


Een handtekening van koning Willem-Alexander? Dat betekent nog niet dat je de afzender kunt vertrouwen. In een nepmailtje van ING proberen criminelen je over te halen een kwaadaardige bijlage te openen. Weggooien maar! 


Ook uit naam van T-Mobile werden in december nepmailtjes verstuurd. Om de ontvanger eraan te herinneren een factuur te sturen. Onder aan de nepmail waarschuwen de criminelen wel nog even voor phishingmails (mails waarin criminelen vissen naar persoonlijke gegevens). Da’s dan wel weer sympathiek, kuch. 


Waaraan kun je zelf zo'n fraude-mail herkennen? Dat lees je hier. En ben je toch het slachtoffer geworden, dan vind je hier wat je moet doen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren