gezond zonnen

Zó zon je gezond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Drukke terrassen en parken vol zonaanbidders: het is zomer. Perfect weer om lekker veel buiten te zijn, maar hoe voorkom je nou dat je met een rode knalkop rond loopt? Met deze zonnige tips!

Smeren, smeren en nog een keer smeren

Je ziet het vaak op een fles zonnebrand staan: één keer smeren. I-de-aal, denk je vast, maar zo simpel ligt het niet. Elke huid is namelijk anders. Verbrand je snel? Zwem je veel? Is de zon super fel? Dan is één keer smeren echt niet genoeg. Smeer vaak en wees niet zuinig. Het beste is om je alvast in te smeren als je nog binnen zit, dan kunnen de beschermende stoffen goed inwerken. En heb je net je haar gemillimeterd met de tondeuse op standje nul? Vergeet dan ook niet je hele hoofd in te smeren. Of zet een pet op!

via GIPHY

Vergeet je ogen niet...

Nee, die kun je natuurlijk niet insmeren. Maar je kunt wel een zonnebril opzetten! Check wel even of het er eentje is die uv-stralen tegenhoudt.

... en ook je hoofd

Met zonnebrand voorkom je natuurlijk geen zonnesteek. Je kop is eigenlijk net een plat dak. Je hersens kun je vergelijken met een hete zolder. Als de zon erop schijnt, kan de boel snel oververhit raken. Ook als je wél haar hebt. Houd de boel dus koel met een pet of hoed.

T-shirt is niet genoeg

Denk je het hele insmeerritueel over te kunnen slaan door met T-shirt te gaan zwemmen? Zonnestralen laten zich niet stoppen door een nat shirt.

Slim in de schaduw

Ingesmeerd of niet: zoek regelmatig de schaduw op! Vooral tussen twaalf en drie uur is dat de plek waar je moet zijn, want dan is de zon het heetst. En ook onder een parasol of boom vang je nog zon. Twee uur onder de parasol is ongeveer gelijk aan één uur in de zon.

tips om veilig te zonnen

Laat je niet foppen

Ook als het helemaal niet zo warm is, kun je tóch verbranden. Dat heeft alles te maken met zonkracht. Dat is de hoeveelheid uv-straling die je op je huid krijgt als je buiten bent. De zonkracht is eind deze week al op zomerse sterkte. Als je je niet insmeert, kun je al binnen een kwartier verbrand zijn. En dus zijn we weer terug bij tip 1: smeren, smeren en nog eens smeren!

Anderen lazen ook: Warme nachten? Zo slaap je beter en Eerste hulp bij hitte: 7 tips.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren