Likes willen is logisch

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
050567
Van onze kennissponsor

Hoe belangrijk zijn likes voor jou? Maakt Instagram je wel eens onzeker? Heb jij het gevoel dat je asocialer wordt van eindeloos Snapchatten? Wetenschappers wereldwijd buigen zich al jaren over de invloed van social media op jongeren. En regelmatig duiken er bezorgde berichten over op in de media. Terecht?

Als je het onderzoekers van het Brain & Development Onderzoekscentrum van de Universiteit Leiden vraagt, is het niet zo zwart-wit. Ze lanceerden www.kijkinjebrein.nl, over de werking van jouw puberbrein en de relatie met je gedrag. Hoogleraar cognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone en promovenda Michelle Achterberg bogen zich uitgebreid over de relatie tussen je hersenen en social media. Twee geruststellende nuanceringen bij de veelgehoorde zorgen:

Social media veranderen je in een social junkie, op zoek naar bevestiging
Tja, dat kan best waar zijn. Maar dat is toch niet nieuw? Vraag maar eens aan je ouders of die het vroeger belangrijk vonden om erbij te horen, al was het dan offline. Vrienden maken en willen dat mensen je aardig en leuk vinden, dat is van alle tijden. ‘Als je heel vroeger bij een groep hoorde, dan vergrootte dat de kans om te overleven’, aldus de wetenschappers. Nogal belangrijk dus.

Wist je trouwens dat er écht iets gebeurt met je brein als je een like krijgt? Dat worden dezelfde hersengebieden actief als wanneer je geld wint. Je hersenen zien het als een beloning. En dat ís het dus ook.

Social media maken je minder sociaal

Onzin, als je het de onderzoekers vraagt. ‘Actieve gebruikers van websites als Facebook en Twitter zijn ook in het offline sociale level actief.’ Dankzij internet hebben we gewoon nog een stuk meer leeftijds- of groepsgenoten dan onze voorouders. En dat kan heel positief zijn. ‘Het kan er ook voor zorgen dat we langeafstandsvriendschappen krijgen of misschien wereldwijd heel populair worden!’

Meer over hoe je brein werkt

Hormonen, zelfbeeld, vriendschappen, gender… Op www.kijkinjebrein.nl lees je – ingedeeld op thema - heel veel over hoe het hoofd van jongeren tussen ongeveer 10 en 23 werkt. In die periode zijn de hersenen van deze zogenaamde adolescenten nog in ontwikkeling: superinteressant dus om te bestuderen wat jouw ‘groeiende’ brein en je gedrag met elkaar te maken hebben.

 

Vind jij dit interessant nieuws? Dan is deze studie misschien wel wat voor jou: Psychologie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden