Binnen tien jaar honderd mensen naar Mars

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Vliegen naar Mars klinkt nog steeds als een avontuur uit een film. Maar als het aan de Amerikaanse miljardair Elon Musk ligt, gaat het nu toch echt heel snel gebeuren. Binnen tien jaar wil hij een giga-raket met honderd mensen naar de rode planeet sturen.

Elon Musk maakte zijn plannen bekend tijdens een grote Ruimtevaartconferentie in Mexico. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, is al een tijd bezig met het bouwen van een Mars-raket. Die is nu bijna af. Over twee jaar wil SpaceX de eerste onbemande raket al naar Mars laten vertrekken om daar van alles te testen. Als alles meezit kan in 2024 de eerste giga-raket met honderd reizigers en flink wat lading en voedsel vertrekken.

Negen maanden onderweg
Vanaf 2024 wil Musk elke twee jaar een raket met honderd mensen naar Mars sturen. Heel veel vaker kan niet, want de reis naar Mars gaat zes tot negen maanden duren. De vrijwilligers die naar Mars vertrekken, kunnen niet meer terug. Het is de bedoeling dat ze op Mars zelf alles gaan opbouwen wat ze nodig hebben. Huizen natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen. 

Musk wil over honderd jaar ongeveer één miljoen mensen op Mars hebben. Dat lukt niet door alleen maar mensen vanaf de Aarde naar de planeet te laten vliegen. Ze moeten zich op Mars ook flink gaan voortplanten. 

Het reizen naar Mars is niet het eerste grote project van Elon Musk (45).  De ondernemer is ook de baas (en bedenker) van automerk Tesla. Hij leidt daarnaast ook nog een multinational in zonne-energie én hij verdiende veel geld met het online-betaalbedrijf X.com, het moederbedrijf van onder andere PayPal. 


Illustratie: Flos Vingerhoets

Honderd miljoen dollar
Musk stak honderd miljoen dollar in de oprichting van SpaceX , het bedrijf dat burgerluchtvaart buiten de dampkring mogelijk moet gaan maken. Hij kocht een tweedehands Russische raket als ‘oefenmateriaal’ en ontwikkelde daarna zijn eigen raketplannen. Met succes. Het doel van Musk is nu dus om snel mensen naar Mars te sturen.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren