In beeld / Dossier Nepal

Duizenden doden na aardbeving Nepal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Nepal is zaterdag getroffen door een zware aardbeving. De beving was tot in de wijde omtrek te voelen en heeft tot duizenden doden en gewonden en veel schade geleid. Volgens Unicef zijn een miljoen kinderen 'ernstig geraakt' door de beving. 

De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op zo'n tachtig kilometer ten noorden van de drukbevolkte Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het is de zwaarste aardbeving in Nepal in ruim tachtig jaar. Volgens de Nepalese overheid zijn er inmiddels meer dan 5000 doden en 10.000 gewonden geteld. De verwachting is dat dat aantal nog oploopt. In het centrum van de dichtbebouwde miljoenenstad zijn veel gebouwen ingestort. Ook veel eeuwenoude tempels bleken niet bestand tegen de schokken. Tienduizenden Nepalezen slapen al sinds zaterdag op straat, omdat veel huizen onbewoonbaar zijn geworden en naschokken voor angst voor nieuwe instortingen zorgen. 'Bijna een miljoen kinderen zijn zwaar geraakt door de beving', vertelde een woordvoerder van Unicef aan persbureau Reuters. 'Het is van het grootste belang dat we zorgen dat zij schoon drinkwater en eten krijgen en dat er goede sanitaire voorzieningen voor ze zijn.' 

Overlevenden in Kathmandu troosten elkaar.

De zware aardbeving was tot in de wijde omtrek te voelen. Zelfs in het Pakistaanse Lahore, ruim 1100 kilometer van het epicentrum vandaan, voelden mensen de aarde schudden. De beving heeft ook in Bangladesh, India en Tibet slachtoffers gemaakt. En op de Mount Everest kwamen bergbeklimmers in de problemen toen de sneeuw van de hellingen begon te schuiven door de bevende aarde. Volgens berichten zijn daar zeker achttien klimmers omgekomen door de lawines. Een van hen is de Amerikaanse Google-manager Dan Fredinburg (33). Hij was met een camerateam bezig de Himalaya te filmen voor Google Street View.

De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en om internationale hulp gevraagd. Ziekenhuizen liggen overvol met gewonden en artsen en verpleegsters komen handen, medicijnen en hulpmiddelen tekort. Meerdere landen hebben hulp toegezegd en hulpteams zijn al aangekomen in het rampgebied, waar zware naschokken voor nieuwe paniek zorgen. Ook Nederland stuurde zondag een team naar Nepal, met 62 mensen en acht honden die getraind zijn om mensen op te sporen die onder het puin terecht zijn gekomen. 

Reddingswerkers en omstanders proberen mensen onder het puin vandaan te halen in Kathmandu.

Bij het ziekenhuis in Kathmandu worden gewonden buiten geholpen.

Wat doet zo'n beving precies met de aarde? Bekijk dit filmpje van een zwembad tijdens een eerdere beving in Mexico:

Meer weten? In ons Dossier Nepal lees je meer over de aardbeving in Nepal.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren