Groenland  Foto UNESCO

Werelderfgoed: unieke prachtplekken erbij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Wat zullen we dit keer op de lijst van Werelderfgoederen zetten? Hierover vergadert een speciale club mensen van de Verenigde Naties elk jaar. Ze zijn net klaar en tadááá: achttien unieke prachtplekken erbij die extra bescherming verdienen. Hier zie je er vast een paar. In de krant van vrijdag meer van zulk moois. Om vast in vakantiesfeer te komen.

Boven: Van Nipisat naar Aasivissuit – Groenland
‘Dit grote stuk toendra tussen gletsjers en zee is al eeuwenlang het jachtgebied van de Inuit. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de oude jaaggereedschappen die er zijn gevonden.’

Duitsland Danevirke  Foto UNESCO

Hedeby en Danevirke – Duitsland
Deel van een versterkingslinie die het schiereiland Jutland afscheidt van het vasteland. Er zijn hier nog meer resten te zien van wegen, gebouwen, een haven en begraafplaatsen uit ongeveer 2000.

Medina Azahara Spanje  Foto UNESCO

Medina Azahara – Spanje
Eeuwenoude islamitische ruïnestad die bijna vergeten was maar in begin 1900 opnieuw werd ontdekt. Je kunt er een vrij complete infrastructuur terugvinden: wegen, bruggen, gebouwen en een watersysteem.

Göbekli Tepe Turkije  Foto UNESCO

Göbekli Tepe – Turkije
Rechthoekige stenenstructuren gebouwd door jagers-verzamelaars uit 9.600 tot 8.200 voor Christus. Waarschijnlijk gebruikt voor begrafenisrituelen.

Tehuacán-Cuicatlán Mexico  Foto UNESCO

Tehuacán-Cuicatlán – Mexico
Vallei met een grote verscheidenheid aan plantensoorten. Er groeien veel bijzondere cactussen. Maar je vindt er ook agaves, yukka’s en eiken.
 

Anderen lazen ook: Manneneiland en mijnen op Werelderfgoedlijst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren