Sinterklaas

7 weetjes waarmee je indruk kunt maken op pakjesavond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is pakjesavond! Indruk maken? Dat kan natuurlijk met een origineel cadeau, een spectaculaire surprise, een prachtig gedicht of… met een paar weetjes over Sinterklaas!

1. Héél erg oud

Een stok (of staf) en een lange baard. Dat Sinterklaas een hoogbejaarde man is, hoeven we je niet uit te leggen. Maar hoe oud is hij nou precies? Nou, honderden jaren! Sinterklaas werd rond het jaar 280 na Christus geboren. Enne, 2019 - 280 = 1739 jaar. Hoera!

2. Verjaardag

Hoe zit het ook al weer? Is Sinterklaas nou op 5 of op 6 december jarig? Geen van beide! Op 6 december overleed Sinterklaas, waarschijnlijk rond het jaar 340 na Christus. Het is een katholieke gewoonte om heiligen te herdenken op hun sterfdag. Wanneer hij jarig was, weet geen mens. We vieren het op 5 december omdat kinderen vroeger op deze dag hun schoen mochten zetten, zodat ze een dag later een cadeau konden uitpakken. Tegenwoordig zetten veel kinderen hun schoen al in november.

3. Schoen zetten

Heb je je weleens afgevraagd waar het fenomeen schoen zetten vandaan komt? Het verhaal gaat dat Sinterklaas hoorde dat een arme boer zijn dochters als slaven wilde verkopen. Om dat te voorkomen, gooide hij ’s nachts wat goudstukken naar binnen. Drie keer raden waar die in terecht kwamen…

ANP
Een pagina uit het boek van Jan Schenkman.

4. Modern jasje

De stoomboot, het uitdelen van cadeaus en het rijden met een paard over de daken. Het verhaal en alle tradities zoals we die nu kennen, zijn bedacht door de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman. In 1850 verzon hij een boek over het sinterklaasfeest.

5. Hulp van piet

Vroeger deed Sinterklaas veel zelf, maar zo rond het eind van de negentiende eeuw kreeg hij steeds vaker hulp. Eerst van één piet, daarna van twee en sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt Sinterklaas elk jaar bijgestaan door een heleboel pieten. Dat om die hulpjes een hoop gedoe is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen.

ANP
Sinterklaas komt aan in Amsterdam, in 1968.

6. Spanje

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan... Dacht jij ook dat Sinterklaas een Spanjaard was? Fout, ook dát is bedacht door Jan Schenkman. Nicolaas werd geboren in Patara, een plaats in de Turkse provincie Antalya. Dat was destijds onderdeel van het Romeinse rijk.

7. Amerigo

Door de straten en over de daken. Sinds 1990 is Amerigo het paard van Sinterklaas. Het witte politiepaard werd tot 2010 ingezet bij optochten op televisie. Inmiddels is het dier al een paar jaar met pensioen. Ook zijn opvolger werd gewoon nog Amerigo genoemd, maar inmiddels heet het paard van Sinterklaas Ozosnel.

Anderen lazen ook: Sinterklaas, wat doet u nu?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren