Billie Eilish live op Glastonbury. Foto: Reuters

Billie Eilish: profiel van een blauwharig buitenbeentje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Billie Eilish, de 17-jarige koningin van de zwelgmuziek, is één van de meest gestreamde artiesten van nu. Morgen staat ze op Lowlands. Wie zit er achter die blauwe (of groene, of zwarte - net waar ze zin in heeft) lokken?

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell groeit op in een muzikaal nest in Los Angeles. Samen met broer Finneas wordt ze thuisgeschoold door haar ouders. Die kwamen op dat idee door niemand minder dan de gebroeders Hanson (ja, die van Mmmbop!), die op dat moment immens populair zijn en ook niet naar een reguliere school gingen. Van haar moeder leert Billie teksten schrijven. Met haar vader speelt ze ukelele en luistert ze naar muziek: van The Beatles tot Avril Lavigne. Klasgenootjes mist de kleine Billie niet. Omdat ze zich geen zorgen hoeft te maken of ze populair is, ontwikkelt ze een sterke I-don’t-give-a-fuck-mentaliteit. Omdat Billie nogal een schreeuwlelijk is die precies weet hoe ze alles wil, denkt haar moeder dat ze later regisseur wordt.

Niet lachen aub

Als achtjarige geeft Billie zich op voor het Los-Angeles-kinderkoor. Drie jaar later begint ze te experimenteren met liedjes schrijven, vaak samen met haar broer, als uitlaatklep voor haar gevoelens. Ze heeft ook een andere passie: dansen. Dat laatste heeft weer alles te maken met haar doorbraak in 2016, als haar dansleraar een liedje nodig heeft voor een choreografie. Uit een week ploeteren op Finneas’ kamer ontstaat Ocean Eyes. De song belandt met een openbare downloadlink - bedoeld voor haar dansleraar - op SoundCloud. De track wordt onverwacht opgepikt door een muziekblog en ontploft. Billie fikst een platencontract en brengt de EP Don’t Smile At Me uit, vol bitterzoete popliedjes. Het liedje Bored maakt haar in 2017 nog bekender: het wordt gebruikt voor de soundtrack van de Netflix-serie 13 Reasons Why.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Billie Eilish door Flos Vingerhoets

Billie = altijd sip?

Waar die EP-naam vandaan komt? Billie Eilish heeft een schurfthekel aan lachen. Het geeft haar een zwak en machteloos gevoel. Op Instagram lijkt het dus of ze altijd sip is. De uitgesproken zangeres kampt inderdaad met angsten en depressies – en schaamt zich daar niet voor. Haar teksten zijn vaak donker en gaan over emotionele strubbelingen. Haar vaak zelfbedachte video’s - waarin een spin over haar gezicht kruipt of tranen van inkt uit haar ogen vloeien - zijn net horrorfilms. Allemaal wel héél zwaarmoedig voor haar leeftijd, vinden critici. Billie zelf vindt het onzin dat iedereen áltijd weer over dat getal begint. Waarom zou een puber niet over gebroken harten en eenzaamheid mogen zingen? Billies eigenheid komt ook terug in haar uiterlijk. Niet alleen in haar blauwe lokken, maar ook in de baggy kleren die ze draagt (die ze overigens vaak zelf aan elkaar naait). Alles om iedereen om te laten kijken als ze langsloopt. Eruit zien als iedere ander? Gááp.

Wist je dat…

- Aan het begin van haar album een vrij bijzonder stuk audio zit, waarin ze giebelend haar Invisalign-beugel uitdoet? Van haar broer moest ze dat doen vóór elke opnamesessie, omdat ze met beugel een slisje heeft. Maar dat vergat ze nog wel eens.

- Billie op haar zesde Happiness is a Warm Gun van The Beatles zong tijdens een talentenjacht?

- Ze vegan is? Haar voormalige insta-account @wherearetheavocados stamt van voor die tijd, toen ze een kaastosti maakte en de avocado’s op waren. Deze zin schreeuwde ze door het huis.

- Billie een voorliefde heeft voor rap en hiphop?

 

Anderen lazen ook: Zeven dingen die jij (vast) nog niet wist over Billie Eilish

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren